Tata Steel Chess On Tour 2019 komt naar Alkmaar!

Op woensdag 16 januari spelen de allerbeste schakers van de wereld in TAQA Theater De Vest. En jij kunt komen kijken!

'Chess On Tour' groot succes

Op woensdag 16 januari speelden de grootmeesters de vijfde ronde van het toernooi in Alkmaar tijdens ‘Chess on Tour’. We kijken terug op een mooie dag.

Na een prachtig gedicht van onze stadsdichter Joris Brussel en de officiële opening door burgemeester Piet Bruinooge, gingen de spannende wedstrijden van start. 
Ben je benieuwd hoe het de grootmeesters verder afgaat in het Tata Steel Chess Tournament? Houd dan hun website in de gaten.
 

Programma in Taqa Theater De Vest

Op woensdag 16 januari start het programma in De Vest om 14.00 uur. Naast het topschaken vinden er in het theater en aan het Cultuurplein allerlei schaakactiviteiten plaats. Je kunt zelf een partijtje schaken of aanschuiven bij het live-commentaar. 

Opening Chess on Tour
13:45 uur – Grote Zaal       
De officiële opening van de speeldag in het Taqa Theater de Vest start met een ‘chess poem’ van de stadsdichter vlak voor de gongslag om 14.00 uur. De gongslag wordt verricht door de burgemeester in aanwezigheid van alle deelnemende internationale grootmeesters. Daarna start de speelronde en kun je de grootmeesters in actie zien.

Engelstalig live commentaar door Lawrence Trent en Anna Rudolf 
14:00 uur – Kleine Zaal

Lawrence Trent en Anna Rudolf bespreken de partijen van de grootmeesters die in de Theaterzaal hun partijen spelen.

Leer schaken met Chessity – voor kinderen en volwassenen 
14:00-18:00 uur - Foyer

Altijd al willen leren schaken? Of je spel graag verbeteren? Chessity helpt je hierbij met hun online programma.

Programma in de Grote Kerk

NK Schoolschaken 
​13:30-17:00 uur - Grote Sint Laurenskerk

100 basis- en middelbare scholieren spelen om het Goois persoonlijk kampioenschap tijdens Chess On Tour in Alkmaar. Komt u onze toppers van de toekomst spotten? 

Sport Vitaal Schaaktoernooi
13:00-16:30 uur - Grote Sint Laurenskerk

Schaak mee op het open schaaktoernooi voor huiskamerschakers tot clubschakers (senioren) met een elo-rating tot 1500. Wie wordt schaakkoning van Alkmaar?

Tentoonstelling “De schoonheid van stilte”
13:00-17.30 uur - Grote Sint Laurenskerk

Altijd al willen weten 'wat er omgaat in het hoofd van een schaker'? In een speciaal voor Chess on Tour opgezette kunsttentoonstelling nemen een tiental kunstenaars u mee naar "De schoonheid van stilte".  

Chess-menu's

Alkmaar staat woensdag 16 januari he-le-maal in het teken van schaken. Het is natuurlijk ook niet niks dat zo'n wereldberoemd toernooi Alkmaar als een van de gaststeden uitkiest.

Bij diverse restaurants kun je deze woensdag genieten van een speciaal 'Chess-menu'. Dan kun je na het kijken naar topschaken heerlijk genieten van een voordelige hap.

- KLUNDER
- STEAK

Deelnemers 2019

De 81e editie van het Tata Steel Chess Tournament heeft een erg sterke bezetting. Zo is onder meer wereldkampioen Magnus Carlsen van de partij. Naast Carlsen doen nog vijf grootmeesters uit de top tien van de wereld mee: Shakhriyar Mamedyarov (3), Ding Liren (4), de Nederlandse Anish Giri (5), Vladimir Kramnik (7) en Viswanathan Anand (8).  

Ook oud-kampioen van Nederland Jorden van Foreest doet mee. Hij is net klaar met zijn middelbare school en heeft besloten om zich fulltime op het schaken te focussen. 

Op de foto: o.a. Anish Giri (midden) tijdens de bekendmaking van de spelers.

Meet & greet met topschakers

Schaakliefhebbers kunnen op dinsdag 8 januari in Alkmaar de beste schaker van ons land ontmoeten. Dan komt grootmeester Anish Giri naar theater De Vest in Alkmaar. Giri is de nummer vijf van de wereld en bereidt zich momenteel voor op de 81e editie van het Tata Steel Chess Tournament, dat op 11 januari begint. Giri wordt op 8 januari vergezeld door grootmeester Jorden van Foreest, die dit jaar zijn debuut maakt in de Tata Steel Masters.

Ook schaakexpert Hans Böhm en toernooidirecteur Jeroen van den Berg zijn van de partij. Schaakliefhebbers kunnen tijdens de meet and greet ook achter het bord plaatsnemen om een partij te spelen tegen Giri, Foreest of Böhm. Het evenement is voor iedereen vrij toegankelijk en vindt plaats van 10.30 uur tot 12.30 uur op dinsdag 8 januari. 

Pop-up expositie

Artiance Beeldend en de Kunstschool ( Artiance Speciaal) organiseren in het kader van het Tata Steel Chess Tournament een bijzondere pop-up expositie.

Ruim 100 cursisten hebben gezamenlijk en individueel werk gemaakt aan de hand van het thema 'schaken en de schoonheid van de stilte'. Op deze expositie is een scala aan kunstwerken te bewonderen, van schilderen tot beeldhouwen, fotografie, installaties en tekenen. Laat je verrassen door de schoonheid van het schaakspel, de strategie en verrassende “beeldende zetten” die de cursisten hebben gemaakt.

- Openingstijden: Donderdag 18 januari en vrijdag 19 januari van 12.00 tot 16.00 uur
- Locatie: Achter de Vest 1 

Op woensdag 16 januari is een selectie van de kunstwerken te zien in de Grote Kerk (van 13.00 tot 18.00 uur).

Blijf op de hoogte

Alle informatie over het toernooi en de activiteiten vind je op www.tatasteelchess.com.

Ook op deze pagina verschijnt regelmatig een update over de spelers, activiteiten en ander nieuws rondom het toernooi.

Teaser Tata Steel Chess Tournament 2019

Blijf up to date over alles wat er te doen is in Alkmaar!

Wij zullen je e-mail adres alleen gebruiken voor onze maandelijkse nieuwsbrief.