Ontdek Alkmaar

Heb je 24 of 48 uur in Alkmaar en wil je niets missen? De highlights van Alkmaar vind je op deze pagina. De cijfers op de plattegrond zijn terug te vinden in de tekst.

Grachten

Het Verdronkenoord, het Luttik Oudorp, de Oudegracht, de Lindegracht… de Alkmaarse grachten lijken zo van een schilderij gesprongen. Het beste geniet je van al dit moois vanuit een rondvaartboot; ze vertrekken elk heel uur vanaf de Mient (1).

Hofjes

Ontdek in Alkmaar verborgen hofjes, zoals bijvoorbeeld het hofje van Splinter (2) of het Wildemanshofje (3). Het is alsof de tijd hier heeft stilgestaan.

Musea

Bij het Stedelijk Museum Alkmaar (4) aan het Canadaplein kom je meer te weten over de geschiedenis van Alkmaar. Ook hangt er werk van beroemde kunstenaars. Verder de moeite waard; Biermuseum de Boom (5), het Hollands Kaasmuseum (6) en het Beatles Museum (7).

Plattegrond

Stadswandeling

Meer weten over de grachten, hofjes en monumenten in Alkmaar? Haal bij de VVV aan het Waagplein (8) een folder met een stadswandeling. Of sluit je aan bij de rondleiding met gids.

Winkelen

Al heel lang staat Alkmaar in de top 10 van de beste winkelsteden. In de Langestraat (9) en de Laat (10) vind je filialen van alle bekende winkelketens. Voor de kleine, unieke winkeltjes moet je in de Oude Stad (11) en andere kleinere winkelstraatjes zijn.

De wereldberoemde Kaasmarkt

Van begin april tot eind september is er bijna elke vrijdag Kaasmarkt in Alkmaar, van 10.00 tot 13.00 uur op het Waagplein (12). Hier maak je de mooiste foto’s van kaas, kaasmeisjes en kaasdragers. Er is ook een aantal avondkaasmarkten.  

Historische panden kaashandel

In het centrum van Alkmaar staan prachtige historische panden die herinneren aan de Alkmaarse glorietijd in de (kaas-)handel. Een paar voorbeelden hiervan:

  • Kaaspakhuis Henneman in de Achterstraat
  • Blok van vier kaaspakhuizen in de Pieterstraat
  • Kaaspakhuis aan de Gedempte Nieuwesloot
  • Kaasfabriek Eyssen aan de Kanaalkade

 

De hele stadsplattegrond downloaden.

Evenementen en bereikbaarheid

Evenementen in Alkmaar

Concerten, festivals, theatervoorstellingen. In Alkmaar geniet je bijna elke dag van de leukste evenementen.

Zo kom je in Alkmaar

Kom je met de trein naar Alkmaar? Dan stap je uit vlakbij het centrum van Alkmaar. Kom je met de auto, dan parkeer je je auto heel makkelijk in één van de parkeergarages in de binnenstad (P). Binnen 5 minuten sta je tussen grachten, winkels en musea.

Blijf je een nachtje in Alkmaar?

Blijf logeren

Fietstocht vanuit Alkmaar

Een dagje genieten op de fiets? Huur er een op station Alkmaar of bij De Kraak aan het Verdronkenoord, en ga op ontdekkingstocht. Tip: De fietstocht ‘Culturele schatten in het Land van Leeghwater’ (41 km) gaat o.a. langs de Schermer molens en door Graft en De Rijp.

De Rijp

Op 10 kilometer van Alkmaar ligt De Rijp. Geveltjes, grachtjes, winkeltjes en restaurantjes, in De Rijp draait je fototoestel overuren. Maak een rondwandeling of bezoek museum In het Houten Huis, waar de geschiedenis van de walvisvaarders tot leven komt.

Polder de Schermer

De in de 17e eeuw drooggelegde ‘Schermeer’ is Holland op z’n best. Vooral bij Schermerhorn in de buurt vind je veel molens. De museummolen kun je van binnen bezoeken.

Graft

Net als De Rijp heeft ook het dorpje Graft een fotogeniek raadhuisje. Er tegenover vind je het kleinste winkeltje van Nederland, waar heerlijk nostalgisch snoep wordt verkocht.

Eilandspolder

Huur in De Rijp of Driehuizen een fluisterbootje of kano en ontdek het prachtige natuurgebied de Eilandspolder. Hier lijkt de stad Alkmaar geen 10 maar 100 kilometer weg!

Blijf up to date over alles wat er te doen is in Alkmaar!

Wij zullen je e-mail adres alleen gebruiken voor onze maandelijkse nieuwsbrief.