HET VERLOOP VAN EEN KAASMARKT

Op deze pagina vind je gedetailleerde informatie over de traditionele manier waarop de Alkmaarse Kaasmarkt verloopt, en wat daar allemaal bij komt kijken.

Wat gebeurt er op de Kaasmarkt?

07.00 uur - Kazen zetten

Vrachtwagens vol kazen rijden het Waagplein op. Onder toeziend oog van de marktmeester leggen de ‘zetters’ maar liefst 30.000 kilo aan Goudse en Edammer kazen in lange rijen op het nog stille Waagplein.

 

09.00 uur - Kazen keuren

Inmiddels liggen er 2.400 kazen op het Waagplein. Keurmeesters beoordelen de kwaliteit van de kazen door ze te bekloppen, te bevoelen en ervan te proeven. Ze kijken ook naar de hoeveelheid gaten in de kaas: deze horen perfect over de kaas verdeeld te zijn.


De steekproef

Neem jij ook weleens een steekproef? Deze term is afkomstig van de Kaasmarkt, waar de keurmeesters met een kaasboor een stukje uit de kaas halen om de kaas te kunnen proeven.

 

09.30 uur - Kaasdragers

De kaasdragers arriveren in het Waaggebouw. Wie te laat is moet een boete betalen, die deels ten goede komt aan een school in het stadje ‘Alkmaar’ in Suriname.


Meer informatie over het Alkmaarse Kaasdragersgilde >>


09.45 uur - Appél Kaasvader

Het hoofd van de kaasdragers, de ‘kaasvader’, houdt in het Waaggebouw zijn appél. Zijn alle kaasdragers aanwezig? Zijn er op de markt vandaag bijzonderheden? Welke kaasdragers gaat werken op welk deel van de Kaasmarkt?


10.00 uur - de Kaasbel

Stipt om 10 uur wordt de kaasbel geluid. De eer van het luiden gaat meestal naar een bekende Nederlander of relatie van de Gemeente Alkmaar. Na het luiden van de bel kan het grote onderhandelen over de prijs van de kaas beginnen.


vanaf 10.00 uur - Kaas wegen

Zodra een partij kaas is verkocht dragen de kaasdragers de kaas op een berrie naar de Waag. Daar wordt de kaas gewogen door de zogenaamde ‘ tasman’. Waar de naam tasman vandaan komt? Van de tas om zijn middel, waar hij het geïnde geld bewaart. De waagmeester ziet er op toe dat het juiste gewicht aan de koper wordt doorberekend.


vanaf 10.00 uur - Kaas wegdragen

Is een partij kaas gewogen en verkocht? Dan dragen de kaasdragers de kazen over de markt naar de vrachtwagens van de kopers. Ze dragen de kaas met zijn tweeën op een berrie. Hierop ligt meer dan 100 kilo kaas! Het is een hele kunst om de kaasberrie stil te laten hangen tijdens het lopen. De Kaasdragers moeten in een bepaald ritme lopen dat de ‘kaasdragersdribbel wordt genoemd.’


12.30 - Kaas Ingooien

De ingooiers laden de laatste kazen in karren en brengen ze naar de vrachtwagens in de Marktstraat. De kaas verdwijnt van het Waagplein, maar ervoor in de plaats komen gezellige terrassen. Misschien heb je wel trek gekregen in een broodje kaas...

 

Blijf up to date over alles wat er te doen is in Alkmaar!

Wij zullen je e-mail adres alleen gebruiken voor onze maandelijkse nieuwsbrief.