De kaasdragers en de kaasmeisjes

Het Alkmaarse Kaasdragersgilde bestaat al meer dan 400 jaar. Op deze pagina vind je informatie over het kaasdragersgilde en de rol van het gilde op de kaasmarkt.

Het Alkmaarse Kaasdragersgilde

Sterke mannen

Al honderden jaren wordt er in Alkmaar op traditionele wijze kaas verhandeld, en ook al honderden jaren moeten de zware kazen aan- en afgevoerd worden op het Waagplein. Kaas is zwaar – daar zijn dus sterke mannen voor nodig.

Het kaasdragersgilde bestaat uit 30 man en de kaasvader.


Oprichting van het Gilde

In 1593 verenigden de Alkmaarse kaasdragers zich in een gilde, zoals dat in die tijd gebruikelijk was. Wie niet lid was van een gilde, mocht ook het beroep niet uitoefenen. Het gilde behartigde de belangen van de leden en bood hen bescherming.


Hoe zit het Kaasdragersgilde in elkaar?

Het Alkmaarse Kaasdragersgilde bestaat uit 28 mannen en de kaasvader. De kaasvader is het hoofd van het gilde. De 28 gildeleden zijn verdeeld over vier groepen. Deze groepen heten ‘vemen’. Elk veem heeft een eigen kaaswegschaal in het Waaggebouw.


De kleuren van de vemen

Valt het je op dat de kaasdragers verschillende kleuren hoedjes dragen? Aan de kleur kun je zien bij welk veem de kaasdrager hoort. De veemkleur komt ook terug in de berrie waarop de kaasdragers de kaas vervoeren. De kaasvader is herkenbaar aan zijn oranje hoed en zijn stok. De kaasdragers noemen hem 'vader'.


Ontdek hoe een kaasmarkt verloopt.


Enkele tradities van het Kaasdragersgilde

  • Kaasdragers spreken elkaar aan met hun bijnaam.
  • Kaasdragers moeten een boete betalen als ze te laat zijn. De bijnaam van de kaasdrager die de boetes int is ‘de Beul’.
  • Kaasdragers mogen niet vloeken. Valt de kaas van de berrie of gebeurt er een ander ongelukje, dan roepen ze ‘uil!’ 

Ontdek hier wanneer de Kaasmarkt plaatsvindt, waar de markt precies gehouden wordt en wat je na je kaasmarktbezoekje kunt doen in Alkmaar.

Kaasdrager worden

Zie jij jezelf al in de heldenrol van kaasdrager? Word dan noodhulp op de Alkmaarse Kaasmarkt. Ben je twee jaar noodhulp, dan maak je kans op een vast lidmaatschap van het Kaasdragersgilde. Je bent dan ‘vastman’. Als het Kaasdragersgilde op zoek is naar nieuwe noodhulpen, maken zij dit bekend op hun facebookpagina.

Kaasmeisje worden

Kaasmeisjes informeren de bezoekers van de Kaasmarkt over wat er allemaal te zien is op de Kaasmarkt. Wil je kaasmeisje worden op de Alkmaarse Kaasmarkt? Neem dan contact op met Alkmaar Marketing door een mailtje te sturen naar info@alkmaarmarketing.nl.

Blijf up to date over alles wat er te doen is in Alkmaar!

Wij zullen je e-mail adres alleen gebruiken voor onze maandelijkse nieuwsbrief.