Vier de winter in Alkmaar

Sprookjesachtig verlichte grachten, gezellige kerstactiviteiten, behaaglijk warme cafés en restaurants. Alkmaar is ook in de winter een fijne bestemming voor een dagje stad. Alkmaar Prachtstad zet de tien fijnste Alkmaarse winteruitjes voor je op een rij.

1.Winter Fair Oude Stad
Op zondag 10 december vindt in de Alkmaarse Oude Stad de gezellige Winter Fair plaats. Op het Waagplein, in de Hekelstraat en in het Fnidsen vind je de leukste kraampjes om kerstcadeautjes bij elkaar te shoppen. Er is ook een levende kerststal, livemuziek en een wensboom!

2.Kerstmarkt Waagplein
Ook tussen van 14 en 17 december staan er gezellige kerstkraampjes in Alkmaar, want dan is de kerstmarkt weer in Alkmaar. Dit keer niet op de Paardenmarkt, maar op het Waagplein.

3.Alkmaar Smult kersteditie
Op 22, 23 en 24 december vindt op de Noorderkade de kersteditie van het foodtruckfestival Alkmaar Smult plaats. Geniet op het plein voor de Ringersfabriek van een lekker hapje, borrel of een overheerlijke glühwein.

4.Shoppen in kerstsfeer
De bezoekers van reissite Zoover verkozen Alkmaar onlangs tot leukste winkelstad van Nederland. De compacte historische binnenstad van Alkmaar is in de donkere dagen voor kerst ook nog eens sfeervol verlicht. Zo wordt winkelen een sprookje! 

5.IJsbaan de Meent
Heb je zin in een sportief uitje in de buitenlucht? Een uurtje schaatsen op IJsbaan De Meent staat garant voor een paar frisse rode wangen! Een lekkere chocomel toe maakt je winterse uitje in Alkmaar helemaal compleet.

6.Warm eten
Alkmaar heeft ruim keuze aan restaurants, eetcafé’s, brasseries en lunchgelegenheden. Vaak zijn ze minimaal net zo comfortabel als je woonkamer, en in ieder geval heerlijk warm!

7.De Grote kerk met activiteiten concerten
In de sfeervolle. historische ambiance van de Alkmaarse Grote Kerk kun je in december volop genieten van concerten. O.a. Trijntje Oosterhuis en de Nederlandse Bachvereniging staan er binnenkort op de planken!

8.Taqa theater De Vest
Netflix is leuk, maar goed acteerwerk komt pas echt tot z’n recht in het theater. Wil je bijvoorbeeld Angela Schijf, Simone Kleinsma, René van ’t Hoff, Antje Monteiro of Ton Kas live aan het werk zien, dan moet je deze winter naar Theater De Vest. Of ga je liever voor een cabaret- of muziekvoorstelling?

9.Schaatsen op de grachten
Het moet er even flink voor vriezen, maar als Koning Winter goed z’n best doet is er niets zo fantastisch als schaatsen over de Alkmaarse grachten. Hoe mooi wil je je ijsbaan hebben?

10.Musea
Het Stedelijk Museum, het biermuseum, het Hollands Kaasmuseum, het Beatlesmuseum en Museum Het Houten Huis in De Rijp. Alkmaar heeft een paar fantastische musea binnen z’n gemeentegrenzen – een ideaal binnenuitje voor de winter!

Alles weten over Alkmaar?