Meer kaas in Alkmaar!

Vrijdag 16 maart is op het Waagplein de extra uitgebreide kaasbeleving in Alkmaar gepresenteerd. Initiatieven die inspelen op Alkmaar en kaas, waaronder de Kaasroute en de herinrichting van de VVV zijn op dit event onthuld. Want behalve de kaasmarkt op vrijdagochtend en de avondkaasmarkten op dinsdagavond is er in Alkmaar het hele jaar door nog veel meer te doen en te beleven rondom 'kaas'.

Kaasroute
De Kaasroute is een van de ideeën die in 2016 uit de wedstrijd om het Gouden Kaasidee kwam. RVS kaaspunten in het straatbeeld leiden bezoekers door de binnenstad van Alkmaar, langs verborgen monumenten, hofjes, kerken en andere bijzondere plekken in de stad. Zo wordt een bezoek aan Alkmaar nóg meer een beleving. Na de officiële opening door wethouder Victor Kloos hebben de gasten inclusief groep 8 van basisschool Sint Adelbertus onder begeleiding van een professionele gids als eerste de Kaasroute gelopen. De route is gratis verkrijgbaar bij o.a. de VVV.

Herinrichting VVV Alkmaar
VVV Alkmaar is het startpunt voor een bezoek aan Alkmaar. Samen met CONO Kaasmakers is een compleet nieuw winkelconcept ontwikkeld, helemaal in de sfeer van de kaasmarkt en het Kaasdragersgilde. Ook wanneer er geen kaasmarkt is, wanen bezoekers zich eind maart in de wondere wereld van kaas met behulp van 360-graden video. De winkel van de VVV biedt eenvoudig toegang tot het Hollands Kaasmuseum waar bezoekers nog verder in de wereld van kaas kunnen duiken. En samen met Zijerveld Food gaat de VVV het weeggedeelte opknappen en er voor zorgen dat ook dit deel in de Waag, onder toezicht van vrijwilligers, regelmatig te bezoeken is.

Kaas experience
In 2015 heeft het gemeentebestuur een prijsvraag uitgeschreven voor het ‘Gouden Kaasidee’ in Alkmaar. Het winnende idee van Team de Haas betrof een kaasexperience, waarin verschillende onderdelen op gebied van kaas tezamen de bezoeker het hele jaar kaasbeleving in Alkmaar aanbiedt. Om alle bezoekers in Alkmaar nog meer ‘kaasbeleving’ te bieden, heeft de gemeente Alkmaar alvast een vrijgekomen pand aan het Waagplein gehuurd, pal tegenover de Waagtoren. De gemeente heeft nu het vrijgekomen pand strategisch gehuurd vanwege de mogelijkheden en de ideale locatie. De gemeente zal uiteindelijk de experience niet zelf gaan exploiteren en praat op dit moment met verschillende partijen (waaronder de kaasproducenten en het Kaasdragersgilde) over hoe verder inhoud te geven aan de brede Alkmaarse ‘Kaasexperience’ met bijvoorbeeld kaasproeverijen.

 

 

Blijf up to date over alles wat er te doen is in Alkmaar!

Wij zullen je e-mail adres alleen gebruiken voor onze maandelijkse nieuwsbrief.