Joris Brussel benoemd tot nieuwe stadsdichter van Alkmaar

Vanaf 1 juni 2018 heeft Alkmaar een nieuwe stadsdichter in de persoon van Joris Brussel. De oud-stadsdichter van de gemeente Velsen en van de gemeente Beverwijk zal de Alkmaarse erefunctie de komende drie jaar vervullen.

Zijn opdracht is bijzondere gebeurtenissen van Alkmaar op een dichterlijke manier meer bekendheid te geven, om samenwerking te zoeken met partijen in Alkmaar die zich bezig houden met poëzie, waarbij hij zelf een vernieuwende inbreng heeft en een breed publiek weet te bereiken. Hij zal onder andere op publieke evenementen voordragen en zes stadsgedichten per jaar publiceren

Voor deze jonge (geboren in 1987) ambitieuze dichter is het stadsdichten geen onbekend terrein. In 2008 werd hij op twintig jarige leeftijd de eerste stadsdichter van de gemeente Velsen en daarmee de jongste stadsdichter van het land. In de tussentijd was hij huisdichter van de Stadsschouwburg Velsen, had hij een dichtrubriek op radiozender 3FM en publiceerde hij in literaire tijdschriften als Tirade en Hard/hoofd. Uiteindelijk was hij in 2017 een jaar lang stadsdichter van Beverwijk.

Ervaren stadsdichter met affiniteit met Alkmaar
Brussel: “Mijn eerste bijbaan, mijn eerste uitgaansavondjes en mijn eerste relaties speelden zich af in Alkmaar. Momenteel woon ik in Beverwijk, maar ben ik op zoek naar een woning in Alkmaar. Om dichterbij de lokale actualiteit te zijn om deze in zijn gedichten te vangen. Maar ook om dichterbij mijn zoontje te zijn, die in Alkmaar woont. Het vaderschap en het stadsdichterschap komen voor mij samen in Alkmaar. Daarom ben ik extra trots dat ik deze mooie kans krijg binnen deze diverse stad”. De woordkunstenaar is afgestudeerd cultuursocioloog, communicatiewetenschapper en drs. onderzoeksjournalistiek. Hij is werkzaam als bedrijfsjournalist, festivaldichter en is columnist bij het Noordhollands Dagblad.

Stadsdichtverkiezing
Aan de stadsdichtverkiezing deden in totaal maar liefst 22 kandidaten mee. Na een eerste selectieronde presenteerden zes finalisten hun visie op het stadsdichterschap aan de jury, vertegenwoordig door de gemeente Alkmaar, bibliotheek Kennemerwaard, Shuffle Magazine en een poëziemaker en -uitgever. De jury roemde de winnaar o.a. vanwege “zijn brede ervaring en kwaliteit, zijn energie en open uitstraling. En op basis van zijn ideeën over het binden van gevestigde partijen en nieuwe doelgroepen in Alkmaar: Hij ziet kansen om generaties en culturen te verbinden en wil nieuwe manieren en middelen uitproberen om ook een jongere doelgroep aan te spreken.”

In de voetsporen van Zwagerman en Schouwenaar
In 2004 werd schrijver Joost Zwagerman benoemd tot eerste Alkmaarse stadsdichter. In 2009 werd hij opgevolgd door Margreet Schouwenaar, die nu na negen jaar afscheid neemt.

De eerste presentatie van de nieuwe stadsdichter vindt plaats op 1 juni om 17.00 uur tijdens de opening van Karavaan Festival op het Doelenveld in Alkmaar. Ook draagt hij voor op het CrossOverstad Festival op 30 juni. 

Alles weten over Alkmaar?

Wij zullen je e-mail adres alleen gebruiken voor onze maandelijkse nieuwsbrief.