Hoera: 425 jaar Kaasdragersgilde

Een bijzonder jubileum voor het Alkmaarse Kaasdragersgilde: dit jaar blaast het gilde maar liefst 425 kaarsjes uit en is het een heel weekend lang groot feest in de stad. Ron Heg is al elf jaar lang elke vrijdagochtend op het Waagplein te vinden in zijn witte kaasdragerstenue. Wij spraken hem over zijn rol als kaasdrager en het bijzondere jubileum van het gilde.

Hoe ben je kaasdrager geworden?
Ron: “Arie van Oosterhout, de toenmalige marktmeester die helaas is overleden, zei dat ik wel de juiste bouw, leeftijd en affi niteit met Alkmaar had om Kaasdrager te worden. Vervolgens ben ik een keer op een receptie langsgegaan en heb ik meegekeken op de markt. Na een gesprek met de overman werd ik aangenomen.”

Wat maakt het zo leuk om kaasdrager te zijn?
“Allereerst is dat natuurlijk de eer om gevraagd te worden, maar ook het fysieke vind ik geweldig – het is echt drie uur lang ‘knallen’. Natuurlijk is het elke vrijdag (en in de zomermaanden ook op dinsdagavond) vooral ontzettend gezellig met de hele groep.” 

Hoe gaan jullie het 425-jarig jubileum van het gilde vieren?
“Eerder dit jaar hebben we al een bijzondere verjaardagskalender met hele mooie foto’s én een jubileumbier uitgebracht. De kalender is voor slechts € 10,- te koop bij Van der Meulen Boekhandel en de VVV. AlkmaarPas-houders betalen slechts € 7,50. Het echte feest vieren we 15 en 17 juni. Zo is de kaasmarkt van vrijdag 15 juni extra feestelijk met muziek en een traktatie en doen we op zondag 17 juni een wereldrecordpoging ‘kaas proeven’ op het Waagplein.”

Dol op kaas? kom ook!
Doe mee met onze unieke wereldrecordpoging kaas proeven en schrijf je snel in op www.kaasdragersgilde425jaar.nl. We hebben een beperkt aantal plaatsen, dus vol = vol.

Foto: Ed van de Pol

Blijf up to date over alles wat er te doen is in Alkmaar!

Wij zullen je e-mail adres alleen gebruiken voor onze maandelijkse nieuwsbrief.