HET ALKMAAR VAN SCHRIJFSTER SIMONE VAN DER VLUGT

Van haar thrillers werden in totaal twee miljoen exemplaren verkocht. Haar boeken verschijnen over de hele wereld, van Duitsland tot China en van Groot-Brittannië tot Australië. Én 'LOIS' - een driedelige serie, gebaseerd op haar boekenreeks - is momenteel te zien. We hebben het natuurlijk over de Alkmaarse Simone van de Vlugt. Voor ons 'Warme Wintermaanden-magazine' spraken we met haar over haar favoriete plekken in de stad. Hoe ziet haar winter eruit? 

Je bent één van de grootste Nederlandse thrillerschrijvers. Bekende werken zijn De Reünie en Blauw Water. Je bent geboren in Hoorn, je hebt Nederlands en Frans gestuurd in Amsterdam en uiteindelijk besloten in Alkmaar te gaan wonen. Waarom Alkmaar?

“Zowel mijn grootouders als mijn ouders komen uit Alkmaar, van beide kanten. Mijn grootouders woonden zelfs in de binnenstad. Ik heb mooie herinneringen aan die tijd. Mijn broertje en ik speelden in Cultuurpark De Hout bij de apenkooi en ’s winters werd ik over de bevroren Singel door mijn opa op de slee voorgetrokken langs de Molen van Piet. Inmiddels woon ik 26 jaar in Alkmaar en kan ik echt zeggen dat ik me een Alkmaarse voel.” 

Je bent zelfs zo verbonden met de stad dat jouw thrillerreeks, met in de hoofdrol rechercheur Lois Elzinga, zich helemaal in Alkmaar afspeelt. Deze reeks vormt de basis van de nieuwe driedelige dramaserie LOIS, die momenteel te zien is bij AVROTROS op NPO1. Deze serie kan een aanleiding zijn voor mensen om Alkmaar te bezoeken. Welke plekken raad je aan? 

“Er zijn veel leuke plekken in Alkmaar. Eén van mijn lievelingsplekken is de botanische serre in het IJkgebouw, daar kan je heerlijk eten. Een groot gedeelte van de dramaserie LOIS is in dit restaurant opgenomen. In de Langestraat vind je Van der Meulen’s boekhandel. Hier ben ik meerder keren per week te vinden, heerlijk struinen langs de prachtige selectie boeken. Warme gevoelens heb ik bij Bistro De 13 Balcken. In 1600 was dit gebouw een herberg, die in mijn historische roman Nachtblauw voorkomt. Wist je trouwens dat de originele vloer er nog ligt? Elke keer als ik het restaurant binnenkom, heb ik het gevoel dat ik de hoofdpersoon uit mijn roman tegen het lijf kan lopen.” 

Hoe komt jouw winter in Alkmaar eruit te zien?

“Ik ben heel hard aan het schrijven aan mijn non-fictieboek “Wij zijn de Bickers”, die eind januari verschijnt. Maar ik ben niet alleen aan het schrijven. Ik ga gezellig met de familie in huiselijke kring Sinterklaas en Kerstmis vieren. Bij mijn winter hoort natuurlijk een heerlijke glaasje wijn op de Kerstmarkt op het Waagplein. Ook wil ik graag dit jaar een bezoek brengen aan het Midwinterfeest in De Rijp. Het hele monumentale centrum is voor deze gelegenheid omgetoverd in een sprookjesachtig dorp in Kerstsfeer. En ik hoop natuurlijk op bevroren grachten deze winter, want schaatsen langs de Molen van Piet blijft iets bijzonders.”

Benieuwd naar het volledige 'Warme Wintermaanden-magazine'? Kijk dan hier.

Fotografie: Wim van der Vlugt

Blijf up to date over alles wat er te doen is in Alkmaar!

Wij zullen je e-mail adres alleen gebruiken voor onze maandelijkse nieuwsbrief.