Update Coronavirus

Vanwege COVID-19 zijn er verschillende maatregelen getroffen om de verspreiding van het virus tegen te gaan. Deze gelden ook voor Alkmaar. Deze pagina houden we zo goed mogelijk bij. Houd ook de kanalen van de gemeente, culturele organisaties, horeca, winkels en organisatoren in de gaten over updates over hun eigen maatregelen.

Raadpleeg de Whatsapp Druktemeter

Alkmaar: gastvrij & veilig

Samen met de ondernemers doen we er alles aan om je ook in deze periode gastvrij te ontvangen & fijn en veilig te laten voelen in de stad. Daarom hebben we het volgende voor je geregeld:

 • Plan je bezoek door gebruik te maken van de Druktemeter WhatsApp. Zo weet je precies wanneer het rustig of druk is in de stad
 • Duidelijke communicatie in de stad om 1,5 meter afstand van elkaar te houden d.m.v. wachtrijmanagement en looproutes
 • Cityhosts staan in de stad om je te wijzen op de spelregels
 • Gratis (invalide) toilet op het Waagplein en Kerkplein
 • Winkeliers en horeca-ondernemers doen er alles aan om je zo veilig mogelijk te laten genieten van Alkmaar
 • Gratis bewaakte fietsenstalling bij Canadaplein, zodat je vrije doorgang hebt in de straten

Klik hier voor de meest gestelde vragen en actuele informatie over COVID-19.

Druktemeter

Met de druktemeter via Whatsapp worden bezoekers aan de binnenstad van Alkmaar geholpen om drukte te mijden. De kleur van de profielfoto geeft het volgende aan:

 • Groen: het is rustig, bezoek is geen probleem.
 • Geel: je kunt het winkelgebied bezoeken, maar op plekken kan het drukker zijn.
 • Oranje: het is druk en er zijn wachtrijen. Je kunt beter op een ander tijdstip komen.
 • Rood: het is te druk. Advies: kom niet en kies een andere dag of een ander tijdstip.

Het is ook mogelijk om zonder WhatsApp te zien hoe druk het in de binnenstad is door het druktestoplicht te raadplegen. Klik hier voor het druktestoplicht. 

Horeca

Per 14 oktober zijn alle eet- en drinkgelegenheden gesloten. Maar goed nieuws, bij veel restaurants kun je jouw favoriete gerecht afhalen of thuis laten bezorgen. Wil je weten welke? Wij geven je een overzicht waar je eten en drinken kunt bestellen.

Voor afhaalrestaurants geldt dat zij tot 2 uur ’s nachts geopend mogen blijven. Na 20:00 uur ’s avonds verkopen zij geen alcohol meer.

Steun de lokale ondernemers, koop lokaal.

Winkelen

De meeste winkels in Alkmaar zijn open, maar een aantal winkels heeft aangepaste openingstijden. Wil je naar één bepaalde winkel, check dan online de openingstijden bij deze winkel, houd de social media in de gaten of neem contact op. 

Winkels worden verplicht om maatregelen te nemen om afstand te bewaren en aan hygiënevoorschriften te voldoen, bijvoorbeeld via een deurbeleid, maximaal aantal klanten, ontsmetten, spatschermen, verplicht winkelmandje, e.d. Daarnaast zijn winkels vanaf 14 oktober verplicht om 20:00 uur te sluiten.

Neem als bezoeker ook zelf de verantwoordelijkheid en houd rekening met elkaar.

Alle supermarkten in Alkmaar zijn overigens op de reguliere tijden geopend.

Steeds meer winkels bedenken ook creatieve oplossingen om de aankoop bij je thuis te brengen. Kijk hier voor winkels die thuisbezorgen.

Evenementen

Per 14 oktober 22.00 uur zijn de meeste evenementen verboden. Uitgezonderd zijn:

 • Beurzen en congressen voor maximaal 30 personen
 • Betogingen, samenkomsten en vergaderingen volgens de Wet openbare manifestaties
 • Markten voor levensmiddelen.

Culturele instellingen

Bibliotheek Alkmaar
Bibliotheek Alkmaar Centrum en de Mare, Overdie, Oudorp, De Rijp en De Schermer zijn weer open. Kijk voor de openingstijden op www.bibliotheekkennemerwaard.nl. Ook Café Con Libros in Alkmaar centrum is weer open. 

Stedelijk Museum Alkmaar
Stedelijk Museum Alkmaar is weer geopend en werkt met tijdslots om de 1,5 meter te waarborgen. Reserveer hier een ticket voor je bezoek.

Biermuseum de Boom
Het Nationaal Biermuseum sluit de deuren tot en met 7 januari 2021. Via Facebook en de website houden ze jou op de hoogte over de heropening in het nieuwe jaar.

Het Kaasmuseum
Het Hollands Kaasmuseum is weer open. Maandag t/m zaterdag van 10:00 tot 16:00 uur en zondag van 13:00 tot 16:00 uur. De kaartverkoop vindt voorlopig uitsluitend plaats via de VVV (telefonisch of ter plaatse), mits het maximum aantal bezoekers niet is overschreden. In het museum gelden uiteraard strikte voorwaarden m.b.t. capaciteit, looproutes, afstand en ontsmetting. 

De Museummolen
Museummolen Schermerhorn is gesloten voor bezoek. Je kunt natuurlijk wel langs de imposante molen fietsen! Kijk hier voor mooie routes.

Museum in 't Houten Huis
Museum in 't Houten Huis is van dinsdag tot en met zondag open. Reserveer hier een datum en aankomsttijd. Je kunt een tijdslot reserveren, dat is elk half uur tussen 13.00 en 17.00 uur. 

TAQA Theater de Vest
Wegens de nieuwe coronamaatregelen van de overheid is TAQA Theater De Vest gesloten. Houd de website in de gaten voor updates en volg TAQA Theater De Vest op Facebook en laat je verrassen door interessante terugblikken.

Grote Kerk
De Grote Kerk is weer geopend. Om je bezoek zo veilig en prettig mogelijk te maken worden alle voorschriften van het RIVM gevolgd. Komende periode zijn er mooie tentoon- en voorstellingenReserveer hier je ticket.

Podium Victorie
Podium Victorie heeft haar deuren weer geopend! Voor meer informatie en het programma kun je het beste op de website kijken.

Uitjes

Zwembaden
Zwembad Hoornse Vaart is weer geopend, reserveren voor het zwembad is verplicht. Ook Zwembad De Hout is weer open voor banenzwemmers, aquasporten, ouder- en kindzwemmen en voor de zwemlessen. 

VUE bioscoop
Je kunt ook weer een film kijken bij VUE bioscoop. Vanaf 19 november geldt er een maximum van 30 personen per zaal. Daarnaast hanteren zij plattegronden op basis van de 1,5 meter, wordt er een eenrichtingsverkeer toegepast en geven zij een dringend advies voor het dragen van mondkapjes. Kijk hier voor de maatregelen.

Filmhuis
Het Filmhuis is ook weer open! Ze doen er alles aan om de gasten in alle veiligheid een prettige ervaring te bieden. Het maximaal beschikbare stoelen is teruggeschroefd naar 30. Kijk hier voor de maatregelen.

VVV Alkmaar
Ook VVV Alkmaar in het mooie Waaggebouw is weer officieel open! Ze verwelkomen je graag, natuurlijk wel op 1,5 meter afstand. Natuurlijk kun je je favoriete Alkmaarse producten ook kopen in de webshop.

Sporten
Vanaf 14 oktober 22:00 uur geldt: 

 • Sporten voor volwassenen is alleen toegestaan als het mogelijk is om onderling 1,5 meter afstand te houden. Dit geldt niet voor kinderen en jongeren t/m 17 jaar.
 • Maximaal 4 personen mogen samen sporten.
 • Voor binnensporten geldt een maximum van 30 personen per zelfstandige ruimte.
 • Er worden geen wedstrijden gespeeld.
 • Publiek is niet toegestaan.
 • Sportkantines, kleedkamers en douches zijn dicht.

Speelparken
Het is nog mogelijk om bij Jumpskillz te komen jumpen! Kijk hier voor de maatregelen. Helaas zijn Monkeytown AlkmaarSpeeltuin OKB en Speeltuin ‘t Span gesloten. 

Hotels

De hotels in Alkmaar zijn open. Ook zijn de restaurants van de hotels open en houden zij zich aan de regels voor de horeca.

Vanaf 14 oktober 22:00 uur geldt:
Hotels blijven open en mogen voor daar verblijvende gasten hun eet- en drinkgelegenheid open houden. Na 20:00 uur mag er geen alcohol geschonken worden. 

Stimuleringsfonds

Het Stimuleringsfonds Alkmaar financiert ideeën die vanuit het hart van Alkmaar komen en de stad veerkrachtiger maakt.

Om Alkmaar sterk, gezond en veilig uit het corona-tijdperk te laten komen is jouw denkkracht nodig!

De Nederlandse maatregelen

Basisregels voor iedereen

Zolang het coronavirus onder controle blijft, komt er stap voor stap meer ruimte. Naleving van de belangrijkste basisregels blijft belangrijk. Voor iedereen geldt:

 • Was vaak je handen
 • Hoest en nies in de binnenkant van je elleboog
 • Gebruik papieren zakdoekjes om je neus te snuiten en gooi deze daarna weg
 • Schud geen handen
 • Houd 1,5 meter afstand van anderen
 • Werk zoveel mogelijk thuis 
 • Vermijd drukte en geef elkaar de ruimte

Bekijk het stappenplan van het kabinet hier.

Misschien vind je deze artikelen ook leuk om te lezen:

Bezorgen in Alkmaar

Winkels die thuisbezorgen

restaurants die thuisbezorgen

Ontdek je eigen stad

Blijf up to date over alles wat er te doen is in Alkmaar!

Wij zullen je e-mail adres alleen gebruiken voor onze maandelijkse nieuwsbrief.