Corona update

Vanwege het coronavirus zijn er verschillende maatregelen getroffen om verspreiding van het virus tegen te gaan. Deze gelden ook voor Alkmaar. We houden de besluiten van het kabinet in de gaten en informeren je over wat de gevolgen zijn voor Alkmaar. De website houden we zo goed mogelijk bij. Houd ook de kanalen van de gemeente, culturele organisaties, horeca, winkels en organisatoren in de gaten over updates over hun eigen maatregelen.

Corona update

Zolang het coronavirus onder controle blijft, komt er stap voor stap meer ruimte. Naleving van de belangrijkste basisregels blijft belangrijk.

Voor iedereen geldt:

 • Was vaak je handen
 • Hoest en nies in de binnenkant van je elleboog
 • Gebruik papieren zakdoekjes om je neus te snuiten en gooi deze daarna weg
 • Schud geen handen
 • Houd 1,5 meter afstand van anderen
 • Werk zoveel mogelijk thuis 
 • Vermijd drukte en geef elkaar de ruimte

Bekijk het stappenplan van het kabinet hier.

Horeca

Alle eet- en drinkgelegenheden zijn gesloten tot 1 juni. Steeds meer restaurants bieden thuisbezorging aan. Wil je weten welke? Wij geven je een overzicht waar je eten en drinken kunt bestellen.

Vanaf 1 juni (12:00 uur) mogen restaurants, cafés en terrassen onder bepaalde voorwaarden open:

 • vooraf reserveren is verplicht
 • gasten moeten 1,5 meter afstand houden (behalve mensen uit hetzelfde huishouden)
 • gasten worden vooraf gevraagd of zij coronaklachten hebben
 • alle gasten hebben een zitplaats
 • binnen geldt een maximum van 30 personen
 • op terrassen geldt geen maximum aantal personen

Als het virus onder controle blijft, wordt per 1 juli het maximum uitgebreid naar 100 personen. 

Winkelen

De meeste winkels in Alkmaar zijn open, maar een aantal winkels heeft aangepaste openingstijden. Winkels worden verplicht om maatregelen te nemen om ervoor te zorgen dat mensen afstand houden, bijvoorbeeld via een deurbeleid. Neem als bezoeker ook zelf de verantwoordelijkheid en houd rekening met elkaar.

Wil je naar één bepaalde winkel, check dan online de openingstijden bij deze winkel, houd de social media in de gaten of neem contact op. Alle supermarkten in Alkmaar zijn overigens op de reguliere tijden geopend.

Steeds meer winkels bedenken ook creatieve oplossingen om de aankoop bij je thuis te brengen. 

Evenementen

Alle evenementen en activiteiten in gemeente Alkmaar zijn tot 1 september afgelast.

Over evenementen met veel publiek, zoals festivals en grote concerten wordt voorafgaand aan 1 september een besluit genomen door het kabinet.

Check hier onze thuisagenda.

Culturele instellingen

Bibliotheek Alkmaar
Bibliotheek Alkmaar Centrum en de Mare zijn van maandag t/m vrijdag tussen 11:00 en 16:00 uur open. Er kan helaas nog geen gebruik worden gemaakt van de leestafels, studie- en werkplekken. Ook Café Con Libros in Alkmaar centrum is nog gesloten. 

Stedelijk Museum Alkmaar
Momenteel is Stedelijk Museum Alkmaar gesloten voor publiek. Wel biedt het museum een virtuele audiotour via Soundcloud aan. Vanaf 1 juni is het museum weer geopend en zal het werken met tijdslots om de 1,5 meter te waarborgen. Reserveer hier een ticket voor je bezoek.

Biermuseum de Boom
Ook het Nationaal Biermuseum de Boom tot 1 juni gesloten. Het museum is niet toegankelijk voor publiek en alle rondleidingen worden geannuleerd.

Het Kaasmuseum
Het Alkmaarse Kaasmuseum is tot 1 juli gesloten. In de tussentijd kun je op de website al veel zien en leren over het verhaal van koe naar kaas. Breng bij openstelling weer een bezoek aan dit gezellig museum. Reserveer hier alvast je ticket. 

De Museummolen
Museummolen Schermerhorn vanaf 3 juni tussen 11:00 en 16:00 uur weer geopend voor publiek. De Museummolen werkt met tijdslots, per tijdslot kunnen maximaal 10 personen naar binnen. Je kunt voor zover beschikbaar je voorkeur aangeven. Reserveer hier je ticket.

Museum in 't Houten Huis
Museum in 't Houten Huis is vanaf 1 juni van donderdag tot en met zondag open. Reserveer hier alvast een datum en aankomsttijd. Je kunt een tijdslot reserveren, dat is elk half uur tussen 13.00 en 15.30 uur. 

Theater de Vest
Alle voorstellingen in TAQA Theater de Vest kunnen t/m 1 juni geen doorgang vinden. Vanaf 1 juni (12:00 uur) mogen de deuren van het theater weer geopend worden. In samenwerking met Grand Café Klunder presenteert Taqa Theater De Vest ' Theater op je bord'! In een bijzondere setting in de Grote Zaal, Kleine Zaal, Plein Zaal of foyer serveren zij een heerlijke drie-gangen-maaltijd. Tussen de gangen door word je verrast door theatrale intermezzo’s, verzorgd door telkens wisselende artiesten. Dit alles vindt uiteraard plaats op 1,5 meter afstand en met de overige veiligheidsmaatregelen in ogenschouw. Reserveer dus snel een ticket en kom genieten!

Grote Kerk
Alle voorstellingen en concerten worden t/m 1 juni geannuleerd. Vanaf 1 juni opent de Grote Kerk de deuren weer. Om je bezoek zo veilig en prettig mogelijk te maken worden alle voorschriften van het RIVM gevolgd. Houd de website in de gaten voor het laatste nieuws. Reserveer hier je ticket.

Podium Victorie
In verband met het virus sluit ook poppodium voorlopig Victorie haar deuren. Veel voorstellingen kunnen niet doorgaan. Het team is hard op zoek naar vervangende data, gekochte kaarten blijven gewoon geldig en ontvangen een mail met meer informatie. voor meer informatie over verplaatsingen en evenementen kun je het beste even op de website kijken.  

Uitjes

Zwembaden
Zwembad Hoornse Vaart en zwembad De Hout hebben ook weken hun deuren moeten sluiten vanwege het coronavirus. Sinds 11 mei zijn de zwembaden weer geopend! In het 50-meterbad mogen maximaal 80 recreanten banenzwemmen, dit wordt goed in de gaten gehouden. De zwemlessen gaan weer van start volgens het reguliere schema. Voor lessen als aquafitness, floatfit, aquajoggen, e.d. kunnen een maximaal aantal deelnemers aan meedoen.

VUE bioscoop
De bioscoop annuleert voorlopig alle voorstellingen. De veiligheid van personeel en bezoekers heeft de hoogste prioriteit. Mocht je tickets hebben gekocht voor een geannuleerde film, krijg je je aankoop terug. Je kunt altijd contact opnemen via contact@vuecinemas.nl.

Update: vanaf 1 juni kun je ook weer een filmpje pakken bij de VUE bioscoop! Er mogen totaal 30 mensen per zaal/ per film naar binnen. Over de verscherpte maatregelen, het aanbod van de films en hoe de ticketverkoop zal verlopen, wordt binnenkort meer bekend gemaakt.

Filmhuis
Het Filmhuis heeft ook haar deuren t/m 1 juni moeten sluiten voor publiek. Heb al tickets gekocht voor een voorstelling in deze periode? Stuur dan een e-mail met het transactienummer naar: kassa@fhalkmaar.nl. De administratie zorgt samen voor een passende oplossing.

Om bezoekers toch te voorzien van goede content bieden ze veel van de actuele films, maar ook films die je misschien gemist hebt, aan via de online videodienst Picl.nl.

VVV Alkmaar
Ook VVV Alkmaar in het mooie Waaggebouw moest haar deuren ruim twee maanden sluiten. Sinds 11 mei is VVV Alkmaar weer officieel open! Ze kunnen niet wachten om iedereen te verwelkomen, op natuurlijk 1,5 meter afstand.

Sporten
Sport- en fitnessclubs zijn tot 1 juli gesloten. Verschillende fitnesscholen bieden online workouts aan. 

Update: vanaf 11 mei mogen kinderen t/m 12 jaar onder begeleiding buiten samen sporten (jongeren van 13 t/m 18 jaar met 1,5 meter afstand ertussen). Buiten sporten in groepen is voor alle leeftijden toegestaan, als er 1,5 meter afstand tot elkaar kan worden gehouden. Geen wedstrijden, geen gezamenlijke kleedkamers of douches.

Per 1 juli gaat de deur van het slot voor sportscholen. Ook dan zijn alle contactsporten en binnensporten weer mogelijk voor alle leeftijden. Sportwedstrijden kunnen plaatsvinden zonder publiek (dit geldt ook voor het betaald voetbal).

Speelparken
Jumpskillz en Monkeytown Alkmaar blijven voor de veiligheid van iedereen t/m 1 juni gesloten. Speeltuinen zijn/blijven ook gesloten. Speeltuin OKB en Speeltuin ‘t Span blijven in ieder geval tot en met 1 juni gesloten en volgen hierin de richtlijn van de overheid. 

Hotels

Hotels mogen open blijven, maar moeten hun restaurants, bars en cafés sluiten. Je kunt nog wel roomservice bestellen. Vanaf 1 juni mogen de restaurants open tot maximaal 30 personen en moet er vooraf worden gereserveerd.

Misschien vind je deze artikelen ook leuk om te lezen:

Bezorgen in Alkmaar

Winkels die thuisbezorgen

restaurants die thuisbezorgen

Ontdek je eigen stad

Blijf up to date over alles wat er te doen is in Alkmaar!

Wij zullen je e-mail adres alleen gebruiken voor onze maandelijkse nieuwsbrief.