1,5 meter update

Vanwege het coronavirus zijn er verschillende maatregelen getroffen om verspreiding van het virus tegen te gaan. Deze gelden ook voor Alkmaar. We houden de besluiten van het kabinet in de gaten en informeren je over wat de gevolgen zijn voor Alkmaar. De website houden we zo goed mogelijk bij. Houd ook de kanalen van de gemeente, culturele organisaties, horeca, winkels en organisatoren in de gaten over updates over hun eigen maatregelen.

Raadpleeg de Whatsapp Druktemeter

1,5 meter update

Zolang het coronavirus onder controle blijft, komt er stap voor stap meer ruimte. Naleving van de belangrijkste basisregels blijft belangrijk.

Voor iedereen geldt:

 • Was vaak je handen
 • Hoest en nies in de binnenkant van je elleboog
 • Gebruik papieren zakdoekjes om je neus te snuiten en gooi deze daarna weg
 • Schud geen handen
 • Houd 1,5 meter afstand van anderen
 • Werk zoveel mogelijk thuis 
 • Vermijd drukte en geef elkaar de ruimte

Bekijk het stappenplan van het kabinet hier.

Horeca

Restaurants, cafés en terrassen zijn onder bepaalde voorwaarden weer open. Vanaf 1 juli geldt:

 • alle gasten hebben een vaste zitplaats
 • als er vooraf een reservering en gezondheidscheck is gedaan, geldt er geen maximumaantal personen. Gebeurt dit niet, geldt er binnen een maximumaantal van 100 personen en buiten op het terras een maximumaantal van 250 personen.
 • gasten moeten altijd 1,5 meter afstand houden (behalve mensen uit hetzelfde huishouden)

Daarnaast kun je bij veel restaurants nog maaltijden afhalen of thuis laten bezorgen. Wil je weten welke? Wij geven je een overzicht waar je eten en drinken kunt bestellen.

Winkelen

De meeste winkels in Alkmaar zijn open, maar een aantal winkels heeft aangepaste openingstijden. Winkels worden verplicht om maatregelen te nemen om ervoor te zorgen dat mensen afstand houden, bijvoorbeeld via een deurbeleid. Neem als bezoeker ook zelf de verantwoordelijkheid en houd rekening met elkaar.

Wil je naar één bepaalde winkel, check dan online de openingstijden bij deze winkel, houd de social media in de gaten of neem contact op. Alle supermarkten in Alkmaar zijn overigens op de reguliere tijden geopend.

Steeds meer winkels bedenken ook creatieve oplossingen om de aankoop bij je thuis te brengen. 

Evenementen

Zolang mensen onderling anderhalve meter afstand kunnen houden, geldt sinds 1 juli geen maximumaantal bezoekers meer voor bijeenkomsten. Voorwaarde is wel dat deelnemers van tevoren wordt gevraagd of ze coronaklachten hebben. Daarmee zijn evenementen als kermissen en braderieën per 1 juli weer mogelijk.

Grote evenementen waarvoor een vergunning zo'n zes weken vergt, zullen in de praktijk vanaf half augustus pas weer plaatsvinden. Daarbij geldt de basisregel dat iedereen anderhalve meter afstand houdt, zowel binnen als buiten.

Culturele instellingen

Bibliotheek Alkmaar
Bibliotheek Alkmaar Centrum en de Mare zijn van maandag t/m vrijdag tussen 11:00 en 16:00 uur open. Ook Café Con Libros in Alkmaar centrum is weer open. 

Stedelijk Museum Alkmaar
Stedelijk Museum Alkmaar is weer geopend en werkt met tijdslots om de 1,5 meter te waarborgen. Reserveer hier een ticket voor je bezoek.

Biermuseum de Boom
Het Nationaal Biermuseum de Boom is nog gesloten. Het museum is niet toegankelijk voor publiek en alle rondleidingen worden geannuleerd.

Het Kaasmuseum
Het Hollands Kaasmuseum is vanaf 15 juli weer open. Maandag t/m zaterdag van 10:00 tot 16:00 uur en zondag van 13:00 tot 16:00 uur. De kaartverkoop vindt voorlopig uitsluitend plaats via de VVV (telefonisch of ter plaatse), mits het maximum aantal bezoekers (70) niet is overschreden. In het museum gelden uiteraard strikte voorwaarden m.b.t. capaciteit, looproutes, afstand en ontsmetting. 

De Museummolen
Museummolen Schermerhorn is tussen 11:00 en 16:00 uur weer geopend voor publiek. De Museummolen werkt met tijdslots, per tijdslot kunnen maximaal 10 personen naar binnen. Je kunt voor zover beschikbaar je voorkeur aangeven. Reserveer hier je ticket.

Museum in 't Houten Huis
Museum in 't Houten Huis is van donderdag tot en met zondag open. Reserveer hier een datum en aankomsttijd. Je kunt een tijdslot reserveren, dat is elk half uur tussen 13.00 en 15.30 uur. 

Theater de Vest
Vanaf juli vinden er weer voorstellingen in TAQA Theater de Vest plaats. In samenwerking met Grand Café Klunder presenteert Taqa Theater De Vest 'Theater op je bord'! In een bijzondere setting in de Grote Zaal, Kleine Zaal, Plein Zaal of foyer serveren zij een heerlijke drie-gangen-maaltijd. Tussen de gangen door word je verrast door theatrale intermezzo’s, verzorgd door telkens wisselende artiesten. Dit alles vindt uiteraard plaats op 1,5 meter afstand en met de overige veiligheidsmaatregelen in ogenschouw. Reserveer dus snel een ticket en kom genieten!

Grote Kerk
De Grote Kerk is weer geopend. Om je bezoek zo veilig en prettig mogelijk te maken worden alle voorschriften van het RIVM gevolgd. Reserveer hier je ticket. Nu te zien: tentoonstelling Hendrik Pieterse, een portret van Alkmaar.

Podium Victorie
Podium Victorie heeft haar deuren weer geopend! Voor meer informatie en het programma kun je het beste even op de website kijken.  

Uitjes

Zwembaden
Sinds 11 mei zijn Zwembad Hoornse Vaart en Zwembad De Hout weer geopend! In het 50-meterbad mogen maximaal 80 recreanten banenzwemmen, dit wordt goed in de gaten gehouden. De zwemlessen gaan weer van start volgens het reguliere schema. Voor lessen als aquafitness, floatfit, aquajoggen, e.d. kunnen een maximaal aantal deelnemers aan meedoen.

VUE bioscoop
Vanaf 1 juni kun je ook weer een filmpje pakken bij de VUE bioscoop! Er mogen totaal 30 mensen per zaal/per film naar binnen. De verwachting is dat dit vanaf 1 juli naar 100 personen per zaal mag. Kijk hier voor de maatregelen.

Filmhuis
Het Filmhuis is sinds 1 juni ook weer open! Ze doen er alles aan om de gasten in alle veiligheid een prettige ervaring te bieden. Kijk hier voor de maatregelen.

VVV Alkmaar
Ook VVV Alkmaar in het mooie Waaggebouw moest haar deuren ruim twee maanden sluiten. Sinds 11 mei is VVV Alkmaar weer officieel open! Ze verwelkomen je graag, natuurlijk wel op 1,5 meter afstand.

Sporten
Vanaf 11 mei mogen kinderen t/m 12 jaar onder begeleiding buiten samen sporten (jongeren van 13 t/m 18 jaar met 1,5 meter afstand ertussen). Buiten sporten in groepen is voor alle leeftijden toegestaan, als er 1,5 meter afstand tot elkaar kan worden gehouden. Geen wedstrijden, geen gezamenlijke kleedkamers of douches.

Per 1 juli gaat de deur van het slot voor sportscholen en fitnessclubs. Ook dan zijn alle contactsporten en binnensporten weer mogelijk voor alle leeftijden. Sportwedstrijden kunnen plaatsvinden zonder publiek (dit geldt ook voor het betaald voetbal). Verschillende fitnesscholen bieden tot 1 juli online workouts aan. 

Speelparken
Jumpskillz en Monkeytown Alkmaar zijn weer open! Reserveren is verplicht. Speeltuin OKB en Speeltuin ‘t Span zijn ook weer geopend en volgen de richtlijnen van de overheid. 

Hotels

Hotels mogen open blijven, maar moeten hun restaurants, bars en cafés sluiten. Je kunt nog wel roomservice bestellen.

Vanaf 1 juni mogen de restaurants open tot maximaal 30 personen en moet er vooraf worden gereserveerd.

Stimuleringsfonds

Het Stimuleringsfonds Alkmaar financiert ideeën die vanuit het hart van Alkmaar komen en de stad veerkrachtiger maakt.

Om Alkmaar sterk, gezond en veilig uit het corona-tijdperk te laten komen is jouw denkkracht nodig!

Druktemeter

Met de druktemeter via Whatsapp worden bezoekers aan de binnenstad van Alkmaar geholpen om drukte te mijden. De kleur van de profielfoto geeft het volgende aan:

 • Groen: het is rustig, bezoek is geen probleem.
 • Oranje: het is druk en er zijn wachtrijen. Je kunt beter op een ander tijdstip komen.
 • Rood: het is te druk. Advies: kom niet en kies een andere dag of een ander tijdstip.

Misschien vind je deze artikelen ook leuk om te lezen:

Bezorgen in Alkmaar

Winkels die thuisbezorgen

restaurants die thuisbezorgen

Ontdek je eigen stad

Blijf up to date over alles wat er te doen is in Alkmaar!

Wij zullen je e-mail adres alleen gebruiken voor onze maandelijkse nieuwsbrief.