Blog: waarom je dit jaar écht nog eens terug moet komen naar Alkmaar

Volg Alkmaar Prachtstad op Facebook
Alkmaar bezoeken met een groep? Klik hier voor onze tips.

Ben je al eens in Alkmaar geweest? Kom dan gezellig een keer terug!

In onze stad vol hofjes, grachten, tientallen terrasjes en natuurlijk de wereldberoemde kaasmarkt kijk je ook een tweede (of derde, of vierde) keer gegarandeerd je ogen uit. 

We leggen je uit waarom Alkmaar ook dit jaar écht niet mag ontbreken op je bucketlist.

Een bijzonder kaasmarktseizoen

Tot ver over de landsgrenzen staat Alkmaar bekend als dé Hollandse Kaasstad. Alkmaar heeft dan ook de oudste kaasmarkt van Nederland. Kaasdragers die berries met maar liefst 160 kilo kaas af- en aanvoeren, handjeklappende handelaren en boeren en kaasmeisjes die stukjes kaas uitdelen: op de Alkmaarse kaasmarkt kom je letterlijk ogen te kort. Het belooft dit jaar een extra bijzondere kaasmarktseizoen te worden, want naast kaasmeisjes lopen er voor het eerst ook kaasjongens rond. Grijp je kans en schiet de leukste plaatjes met de kaasmeisjes én kaasjongens! 

Van eind maart t/m eind september kun je elke vrijdagochtend en in juli en augustus ook op dinsdagavond genieten van dit bijzondere spektakel op het Waagplein.

Evenementen in Alkmaar die je niet wilt missen

Alkmaar bruist het hele jaar door. Bijna ieder weekend kun je wel een evenement bezoeken. En veel evenementen in Alkmaar zijn nog gratis ook! Denk aan Koningsdag en het beroemde Alkmaarse Kaeskoppenstad (1 & 2 juni): een historisch evenement dat de binnenstad terugbrengt tot vlak na 'Alkmaar Ontzet' in 1573. Of geniet tijdens Victorie Sail Alkmaar (25 t/m 29 juli) van een unieke collectie van 200 historische binnenschepen. Bij veel boten mag je zelfs binnen kijken!

7 t/m 11 augustus komt het EK Wielrennen naar onze stad. Junioren, beloften en eliterijders strijden dan om de titels op de weg en in de tijdrit. Begin oktober vieren we in Alkmaar uiteraard 'De Victorie' tijdens de Victoriefeesten. Op 8 oktober en de dagen die daaraan vooraf gaan, vieren we de overwinning op de Spanjaarden met allerlei leuke activiteiten, van de grote optocht tot de nostalgische kermis. 

En we sluiten het jaar af (en beginnen 2020) met de Warme Wintermaanden. Ook dan is het extra gezellig in de stad met allerlei extra festiviteiten die je niet wilt missen.

Beleef de Gouden Eeuw in Alkmaar

In Alkmaar is altijd genoeg te beleven, maar 2019 heeft nóg meer in petto. Het is namelijk het jaar van de Gouden Eeuw. In onze stad werden de Spanjaarden als eerst verslagen. Daarna volgde een periode van grote welvaart en nam Alkmaar een belangrijke rol aan als centrum voor handel en productie van kaas en boter. 

Je vindt deze historie terug in gebouwen in onze regio. Denk aan de beroemde Alkmaarse Waagtoren, het Raadhuis in de Rijp en de Museummolen. Deze parels doen het altijd goed op de foto. Andere aanraders: maak een Gouden Eeuw-stadswandeling, bezoek museumzaal ‘De Gouden Eeuw’ in Stedelijk Museum Alkmaar of pak de fiets en neem de Leeghwaterroute door het het heerlijk groene buitengebied.

Winkels die je (bijna) nergens anders hebt

Door reiswebsite Zoover is Alkmaar al eens uitgeroepen tot leukste winkelstad van Nederland. Wij snappen wel waarom! De hippe shops schieten als paddenstoelen uit de grond. Denk aan nieuwe winkels als WAAR, What is Hip en URBANISTA.

En zeg nou zelf: rondsnuffelen in échte winkels is toch veel leuker dan online shoppen?

Talloze nieuwe hotspots

Ook het afgelopen jaar hebben weer heel veel nieuwe restaurants hun deuren in Alkmaar geopend. Wij kunnen je alvast vertellen: die wil je allemaal uitproberen! 

Eet bijvoorbeeld een lekkere hap bij het gloednieuwe PLUIM op het Ritsevoort. Of geniet van een ontbijt, lunch óf diner bij Fnidsen op (je raadt het vast al) het gezellige Fnidsen. Daar kun je zelfs blijven slapen! Bij TIL38 deel je op het gezellige terras samen allerlei gerechten. Of laat je smaakpapillen prikkelen bij Uit India, waar Indiase topkoks de lekkerste maaltijden voor je op tafel toveren.

Misschien vind je deze artikelen ook leuk om te lezen:

Evenementen Alkmaar

6 fijne terrassen in Alkmaar

Vriendenweekend

Lunchtentjes

Blijf up to date over alles wat er te doen is in Alkmaar!

Wij zullen je e-mail adres alleen gebruiken voor onze maandelijkse nieuwsbrief.