Blog: 8 redenen om naar Alkmaar te komen

Volg Alkmaar Prachtstad op Facebook
Alkmaar bezoeken met een groep? Klik hier voor onze tips.

Kom gezellig naar Alkmaar!

In onze stad vol hofjes, grachten, tientallen terrasjes en natuurlijk de wereldberoemde kaasmarkt kijk je gegarandeerd je ogen uit.

We leggen je uit waarom Alkmaar dit jaar écht niet mag ontbreken op je bucketlist.

De Kaasmarkt

Tot ver over de landsgrenzen staat Alkmaar bekend als dé Hollandse Kaasstad. Alkmaar heeft dan ook de oudste kaasmarkt van Nederland. Kaasdragers die berries met maar liefst 160 kilo kaas af- en aanvoeren, handjeklappende handelaren en boeren en kaasmeisjes die stukjes kaas uitdelen: op de Alkmaarse kaasmarkt kom je letterlijk ogen te kort.

Van eind maart t/m eind september kun je elke vrijdagochtend en in juli en augustus ook op dinsdagavond genieten van dit bijzondere spektakel op het Waagplein.

Winkelen

Door reiswebsite Zoover is Alkmaar al eens uitgeroepen tot leukste winkelstad van Nederland. Wij snappen wel waarom! De hippe shops schieten als paddenstoelen uit de grond. Denk aan WAAR, What is Hip en URBANISTA.

En zeg nou zelf: rondsnuffelen in échte winkels is toch veel leuker dan online shoppen?

 

Evenementenstad

Alkmaar is een echte evenementenstad. Bijna ieder weekend kun je wel een evenement in Alkmaar bezoeken op het gebied van popmuziek, dans, kunst, film, literatuur, theater of sport.

En veel evenementen zijn nog gratis ook! Denk aan Koningsdag (27 april), de Alkmaar City Run (29 mei), Karavaan Festival (30 mei - 10 juni), Kaeskoppenstad (1 & 2 juni), de Wandel 4 daagse (19 juni t/m 22 juni), Zomer op het Plein (juni en juli), Victorie Sail Alkmaar (25 juli t/m 29 juli), en de Victoriefeesten (begin oktober). 

Beleef de Gouden Eeuw in Alkmaar

In Alkmaar is altijd genoeg te beleven, maar 2019 heeft nóg meer in petto. Het is namelijk het jaar van de Gouden Eeuw. In onze stad werden de Spanjaarden als eerst verslagen. Daarna volgde een periode van grote economische welvaart waarin Alkmaar een belangrijke rol aannam als centrum voor handel en productie van kaas en boter.

Je vindt deze historie terug in gebouwen in onze regio. Denk aan de beroemde Alkmaarse Waagtoren, het Raadhuis in de Rijp en de Museummolen. Andere aanraders: maak een Gouden Eeuw-stadswandeling, bezoek museumzaal ‘De Gouden Eeuw’ in Stedelijk Museum Alkmaar of pak de fiets en neem de Leeghwaterroute door het buitengebied.

Verrassend buitengebied

Kom je meer dan een dag? Ga dan op ontdekkingstocht door het groene buitengebied langs de beroemde Schermer Molens en het pittoreske Graft en De Rijp.

Een goede manier om deze dorpjes te verkennen, is te voet. Een wandelroute is te verkrijgen bij de VVV in het Raadhuisje van De Rijp. Want naast leuke winkeltjes en fotogenieke grachten heeft De Rijp een hoop monumenten. En in Graft vind je Bram en Aagie - het kleinste (snoep)winkeltje van Nederland. Mmmmm!

Historische binnenstad

Van het Huis met de Kogel tot de rijk versierde gevels: in Alkmaar vind je meer dan 400 monumenten. Allemaal vertellen ze een eigen verhaal. Het makkelijkst ontdek je de geheimen van Alkmaar te voet. Volg met of zonder gids één van de wandelroutes door de oude binnenstad en laat je verrassen.

Doe je graag rustig aan? Onderweg kom je overal gezellige pleinen met terrassen tegen waar je even tot rust komt met wat lekkers.

Ontdek de verborgen hofjes

Ben je in Alkmaar, dan mag je zeker de hofjes niet overslaan. Alkmaar heeft maar liefst acht hofjes, waarvan de meeste nog steeds bewoond zijn. In het Hof van Sonoy kun je heerlijk een terrasje pakken. Of kijk eens binnen in één van de winkeltjes die er gevestigd zijn. In de andere hofjes wonen nog mensen.

Deze verborgen pareltjes zijn oases van rust, middenin de stad. Volgens sommige mensen zijn de hofjes ook wel het best bewaarde geheim van Alkmaar. Kom het zelf ontdekken!

Verken Alkmaar te water

Het Verdronkenoord, het Luttik Oudorp, de Oudegracht, de Lindegracht… de Alkmaarse grachten lijken zó van een schilderij gesprongen. Het beste geniet je van al dit moois vanuit een rondvaartboot: elk heel uur vertrekt er een vanaf de Mient. Of huur zelf een boot en bestel bij IJssalon De Mient te water een ijsje bij de speciale ijsbel.

Sportief ingesteld? Dan kun je er ook voor kiezen om door de Alkmaarse grachten te suppen.

Misschien vind je deze artikelen ook leuk om te lezen:

Evenementen Alkmaar

6 fijne terrassen in Alkmaar

Vriendenweekend

Lunchtentjes

Blijf up to date over alles wat er te doen is in Alkmaar!

Wij zullen je e-mail adres alleen gebruiken voor onze maandelijkse nieuwsbrief.