11 x Uit met kids in de zomervakantie

Blijven jullie deze zomervakantie lekker thuis? In Alkmaar is genoeg te doen om er een paar heerlijke weken van te maken.

World Press Photo Exhibition 2019

De World Press Photo Exhibition strijkt dit jaar neer in de Grote Kerk. Deze bijzondere fototentoonstelling opent de ogen van ouders én kinderen. Er is veel aandacht voor de actualiteit in binnen- en buitenland, maar ook voor sport, natuur en cultuur. Vooral kinderen van 8 jaar en ouder zullen veel opsteken van de prachtige maar soms ook rauwe beelden in de verschillende foto-categoriëen. 
 

World Press Photo Exhibition | 12 juli t/m 25 augustus

 


 

Familieworkshops Stedelijk Museum

Gedurende de zomervakantie biedt het Stedelijk Museum een gratis familieworkshop aan. In de workshop gaan kinderen samen met hun vader, moeder, opa of oma en onder begeleiding van een museumdocent aan de slag met materialen uit de natuur. Met zelf meegenomen bladeren en bloemen maak je een journaal met bijenwaspapier. Na afloop van de workshop krijg je een opdrachtenvel mee naar huis met daarin een speurtocht voor in het bos.

De workshop sluit aan bij de tentoonstelling voor jullie voeten van de kunstenaar herman de vries (1931). herman de vries, die zijn naam altijd met kleine letters schrijft, is één van de meest invloedrijke hedendaagse kunstenaars. De natuur is zijn grootste inspiratiebron en dat zie je terug in zijn kunstwerken.


Familieworkshops Stedelijk Museum | Woensdag 17, 24, 31 juli en 7, 14, 21 augustus

Victorie Sail Alkmaar

Houd je kind van schepen? Kom dan tussen 25 en 29 juli naar Alkmaar en laat je verrassen door de collectie van 200 historische binnenschepen. Op veel boten mag je aan boord om een kijkje te nemen. De schippers vertellen je graag meer. Voor de echte liefhebber is er een fotopuzzeltocht! Haal de puzzeltocht op bij de Terra Nova (Victoriepark). Kinderen vanaf 8 jaar kunnen samenwerken met hun (groot)ouders.

Er zijn daarnaast nog vele leuke activiteiten voor kinderen, geïnspireerd op de oude ambachten. Zo kunnen ze proberen een koe te melken of zelf een sleutelhanger te knopen. Alle kinderactiviteiten vinden plaats in het Victoriepark.

Victorie Sail Alkmaar | 26 t/m 28 juli
 

 

Rrrollend Alkmaar

Foodtruckfestival Rrrollend komt voor de eerste keer naar Alkmaar en biedt niet alleen heerlijke hapjes en drankjes om te ontdekken, maar ook fijne muziek. Voor de kinderen zijn er activiteiten zoals schminken, een ballenbak en een zweefmolen. Heel fijn: de entree is gratis! Volg je neus naar de Noorderkade & het Ringersplein...

Rrrollend Alkmaar | 26 t/m 28 juli


 

EK Wielrennen

Zou jouw kind graag de nieuwe Tom Dumoulin of Marianne Vos willen zijn? Neem hem of haar dan mee naar de Europese Kampioenschappen Wielrennen in Alkmaar tussen 7 en 11 augustus. Zo dichtbij kom je zelden bij de topwielrenners! Het parcours loopt door de binnenstad en over de kasseien van de Munnikenweg. Je kunt de renners elke ronde weer spotten dus zoek een mooie plek om langs de kant te genieten van dit wielerspektakel! 

EK Wielrennen | 7 t/m 11 augustus

Lekker naar de speeltuin!

Gezellig met de kinderen naar de speeltuin? Dan kun je in Alkmaar je lol op! Er zijn verschillende speeltuinen te vinden in alle delen van Alkmaar. Wij hebben ze even op een rijtje gezet voor je:

Bij De Batavier geniet je van de vele attracties en heb je ook de mogelijkheid om te varen op een vijver. Naast het park ligt Midgetgolfbaan de Bedriegertjes waar de mooie dag nog feestelijker kan worden afgesloten. Met de AlkmaarPas krijg je 10 % korting op een entreekaartje van de Batavier.

Daarnaast zijn er nog een drietal buurtspeeltuinen waar je kind heerlijk kan spelen voor een klein prijsje:

Speeltuin OKB in Alkmaar Oost | Munnikenweg 88
Speeltuin 't Span in Alkmaar Noord | Tirolstraat 112
Speeltuin De Hoef in Alkmaar West | Mesdaglaan 180

 

Suppen door de grachten

Van oorsprong komt de sport uit Hawaii, maar ook in Alkmaar zijn ze inmiddels onderdeel van het stadsbeeld geworden: suppers! Staand op een board peddelen ze door de grachten, glijden ze de polder in of halen ze zwerfafval uit het water. Bij El Kombi wordt fun & sport namelijk moeiteloos gecombineerd met duurzaamheid. Hartstikke leuk om met (iets) oudere kinderen te doen!

Spetteren bij De Hoornse Vaart

Zin in een verfrissende duik? Zwembad Hoornse Vaart heeft maar liefst 6 zwembaden én een heerlijk buitenbad voor de echt warme dagen.  

Op de ligweide is een strand aangebracht. Hier vind je comfortabele ligstoelen en parasols voor de nodige schaduw. Voor de allerkleinsten is er een stukje zand afgezet waar zij hun mooiste zandkastelen kunnen bouwen. Daarnaast is er iedere woensdag- en zaterdagmiddag gratis animatie!

Fijn: AlkmaarPas-houders krijgen 10% korting op een entreekaartje.

 

Waterfiets huren?

Beleef Alkmaar vanaf het water met de waterfiets! Een waterfiets huren is altijd leuk om te doen met het gezin. Heerlijk rustig door de grachten en langs de singel: er is zoveel te zien! Elk laag bruggetje is weer een feest. En na al dat trappen is een stop bij de ijsbel van de ijssalon aan de Mient dé perfecte afsluiting van de tocht, nietwaar?

Voor de huur van een waterfiets kun je terecht bij King's Inn City Hostel.
 

Elfendeurtjes route

Met de kleintjes kun je wel een hele speciale speurtocht doen in Alkmaar: je gaat namelijk op zoek naar Elfendeurtjes! Ze zijn verstopt in bomen, etalages en in gevels. In het centrum van Alkmaar zijn er maar liefst 23 bijzondere deurtjes te vinden. Lukt het jouw kleintje om ze allemaal te ontdekken?

Bezoek de kaasmarkt

Ben je als (Alkmaars) gezin nog nooit naar de kaasmarkt geweest? Op vrijdagochtend tussen 10.00 en 13.00 uur kun je op het Waagplein zien hoe de kazen met veel show worden verhandeld. Geen tijd in de ochtend? Profiteer dan van de avondkaasmarkten in juli en augustus op dinsdagen tussen 19:00 en 21:00 uur.

In de zomervakantie is er de ‘Kinderkaasmarkt’, een speciale rondleiding voor kinderen tussen 6 en 12 jaar. Een gids geeft de kinderen uitleg over alles wat er te zien is. Aan het einde mogen de kinderen op de weegschaal en krijgen ze een heus weegcertificaat mee naar huis. 

De kinderkaasmarkten 2019 vinden plaats op de vrijdagen van 19 juli tot en met 30 augustus, om 10.30 uur en 11.00 uur. Tickets kun je bij de VVV verkrijgen of hier bestellen.

Misschien vind je deze artikelen ook leuk om te lezen:

Evenementen

Musea

tweedehands shoppen

Lunchtentjes

Misschien vind je deze artikelen ook leuk om te lezen:

Leuke koffietentjes

Musea

Horeca

Lunchtentjes

Blijf up to date over alles wat er te doen is in Alkmaar!

Wij zullen je e-mail adres alleen gebruiken voor onze maandelijkse nieuwsbrief.