Hollands Kaasmuseum

Het Hollands Kaasmuseum is gevestigd in het monumentale Waaggebouw in het hartje van kaasstad Alkmaar. Het museum toont de bereiding van zuivelproducten door de eeuwen heen, de handel en het leven op het platteland. De collectie bestaat onder meer uit historische gebruiksvoorwerpen, film- en beeldmateriaal en schilderijen. Bezoekers krijgen een stukje kaas aangeboden en kunnen de introductiefilm zien.

Rechts zie je de Antieke Kaaspers

Datering:  ca  1855

Deze kaaspers is klassiek uitgevoerd met snijwerk in krullen, bladeren, ranken, bloemen, vazen en engelen. Het schilderwerk is in alle technieken als imitatie houtsoorten, eiken, mahonie, palisander, alsmede imitatie marmer. Ook is er gebruik gemaakt van bladgoud en goudvernis.

De Pers is een uniek stuk gebouwd van Grenen met ijzer en koperbeslag. Uitgevoerd als een eenmalig topstuk van ambachtswerk. Alle onderdelen van de pers, basis, staanders, balk, hefboom, kroonstuk etc  zijn aan alle  zijden voorzien van rijke versieringen. iedere cm is gestoken, besneden, of met sierschilderwerk naar een hoger niveau gebracht. Deze Kaaspers is absoluut een zeer exclusief object en kent ook geen tweede exemplaar/uitvoering en is van grote schoonheid.

Voor het Hollands Kaasmuseum gelden geen vaste openingstijden. Bekijk www.kaasmuseum.nl voor de openingstijden. 

 

AlkmaarPas-actie: gratis entree

Blijf up to date over alles wat er te doen is in Alkmaar!

Wij zullen je e-mail adres alleen gebruiken voor onze maandelijkse nieuwsbrief.