Fietsroutes in de omgeving van Alkmaar

Ontdek de bezienswaardigheden in de omgeving van Alkmaar op de fiets! Op deze pagina lees je alles over fietsroutes, fietsen huren en alles wat je nog meer wilt weten over een dagje fietsen vanuit Alkmaar. #AlkmaarFietst

Fietsroutes vanuit Alkmaar

Alkmaar ligt ten midden van polders, natuur, duinen en strand. Geen wonder dus dat de stad vertrekpunt is van zoveel mooie fietsroutes. De routes leiden je langs de vele fietsknooppunten die de omgeving van Alkmaar rijk is. Van een korte fietstocht naar zee tot een fietstocht door het mooie buitengebied met de dorpjes De Rijp, De Schermer en Graft. Ontdek hoe verrassend de Alkmaar en haar omgeving is.

Zee, Kunst & Cultuur

Stap op de fiets en ontdek de parels van Alkmaar, Bergen, Egmond en Heiloo. Het wordt een tocht van 43 kilometer langs kleine en grote ontdekkingen uit heden en verleden. Van de historische binnenstad van Alkmaar tot een prachtig kunstenaarsdorp aan de kust. Van een klooster – mét eigen bier – tot een kasteelruïne en een prachtig museum.

Leeghwaterroute

Je beleeft de schoonheid en grootsheid van De Schermer en het Werelderfgoed De Beemster. Ook kom je tijdens de 47 kilometer lange tocht langs het Werelderfgoed De Stelling van Amsterdam, bezoek je het geboortedorp van Jan Leeghwater (De Rijp), de molens en vele stolpboerderijen.

Haring en Henneproute

De 24 kilometer lange Haring- en Hennep fietsroute leidt je langs alle historische bezienswaardigheden van het voormalige Schermereiland. Het vertelt over de strijd tegen het water, het rijke zeevaartverleden en het droogleggen van de omliggende binnenzeeën Beemster en Schermer.

Fietsroutes in de regio Alkmaar

De regio van Alkmaar is een schatkist vol met verhalen en trekpleisters. De regio Alkmaar stelt de routes gratis beschikbaar via de AbelLife app. Hieronder vind je 6 routes.

Leeghwaterroute

De Beemster, De Schermer en De Eilandspolder

44 kilometer fietsen onder zeeniveau over de bodem, over de rinkdijken en langs de vaarten en molens van de meest unieke droogmakerijen uit de Gouden Eeuw: De Schermer en De Beemster. Tussen deze meren, lag een eiland. Het is nu bekend als het natuurgebied De Eilandspolder met prachtige dorpjes, zoals De Rijp, Driehuizen en Schermerhorn. De route is vernoemd naar Jan Adriaanszoon Leeghwater, die hier is geboren.

 

 

Rondom Alkmaarroute

over de strandwal naar Broekerveiling en Bedevaartsoord

De noordelijke route (28km) gaat naar de dorpen van Langedijk en het Rijk der Duizend Eilanden. Oorspronkelijk lagen hier zo’n 15.000 eilanden waarop groente werd verbouwd, die via de Broeker Veiling werd verhandeld. De zuidelijke route (21 km) gaat door de bosrijke gebieden en Landgoed Nijenburg naar Heiloo. Je fietst naar het bedevaartsoort Onze Lieve Vrouwe ter Nood, daar heb je een prachtig zicht op de strandvlakte en de duinen.

Stolpenroute

langs stolpboerderijen in Heerhugowaard

De piramide van de polder, zo wordt de stolp ook wel genoemd, een uniek icoon in het Noord-Hollandse landschap. In Heerhugowaard staan er nog 174. Tijdens deze  22 kilometer lange fietstocht kom je langs vele stolpen, geheel of gedeeltelijk authentiek, verbouwd of nieuwbouw. Onderweg vertellen wij hoe ze ontstaan zijn en waarom ze zo goed in het landschap passen.

 

 

Bollen en duinroute

Fietsroute langs bollen, bossen en duinen

Deze 40 kilometer lange fietsroute gaat door het bollenland en het natuurrijke duingebied tussen Egmond en Castricum. In de bollentijd (april/mei) fiets je hier langs een kleurrijke lappendeken van bollenvelden maar ook in andere maanden is deze route meer dan de moeite waard. Onderweg kom je in Castricum langs archeologisch centrum Huis van Hilde, de Adelbertusakker van Egmond Binnen en de ruïne van de graven van Egmont, het afstappen waard!

ReCycling in Alkmaar route

Het grote wielrenevenement komt naar Alkmaar. Van 7 t/m 11 augustus 2019 staat deze fijne en mooie stad in het teken van het EK. Met polder, bos, strand en duinen om de hoek is deze plek een lust voor fietsers. Na het aanmoedigen van onze wielerhelden, stap je met deze route zelf op de fiets om de schoonheid van Alkmaar en haar omgeving te bewonderen.

 

 

Fietsactief route

Alkmaar ligt midden tussen de polders, duinen en het strand. Geen wonder dat de kaasstad het vertrekpunt is van zoveel mooie fietsroutes. Deze uit FietsActief nummer 6 bijvoorbeeld. 

Je komt door schattige polderdorpjes zoals Schermerhorn, Grootschermer, Graft, en De Rijp. Via Driehuizen en Stompetoren keer je vol verhalen terug naar Alkmaar. En dán kun je kiezen. Trap je meteen door voor de andere lus, of bewaar je die voor de volgende dag? Het is een heerlijke duintocht die leidt naar Egmond aan Zee.

Westfriese Omringdijkroute

Zin in een extra lange route? De Westfriese Omgringdijkroute is 142 kilometer lang. Je kan de route ook opsplitsen en er meerdere dagen over doen. Overnacht dan bijvoorbeeld in Alkmaar. 

De route gaat langs het IJsselmeer en het Markermeer, en door verschillende steden en dorpen. Onderweg zijn er genoeg bezienswaardigheden waar je kan stoppen.

 

 

Fiets huren?

Oplaadpunten e-bikes

Afstaptips

Misschien vind je deze artikelen ook leuk om te lezen:

Wandelen in Alkmaar

Overnachten in Alkmaar

Fietsevenementen

Varen in Alkmaar

Blijf up to date over alles wat er te doen is in Alkmaar!

Wij zullen je e-mail adres alleen gebruiken voor onze maandelijkse nieuwsbrief.