alBahr – Mare Nostrum

Cappella Amsterdam

In de Europese muziek wordt een scheidslijn gehanteerd, met aan de ene kant ‘westerse’ muziek en aan de andere kant Arabische muziek. Maar als je historisch kijkt naar de gebieden waar deze muziektradities zijn gevormd, dan valt er geen duidelijke geografische grens waar te nemen. Er is slechts een zee die een ‘scheiding’ vormt: de Middellandse Zee. Dat is onze zee, mare nostrum; alBahr in het Arabisch.
 
Sinds de negende eeuw ontwikkelen zich rondom de Middellandse Zee muziekstijlen die in de basis eclectisch zijn en uitkristalliseren in unieke (vocale) muzieksoorten. In de verschillende muziekstijlen horen we zowel Arabische als westerse invloeden. In het programma alBahr – Mare Nostrum richt Cappella Amsterdam zich op muzieksoorten waarin dit eclecticisme duidelijk hoorbaar is. Ze bieden hiermee tegenwicht aan de klassieke Oost-West- tegenstelling, in een visie op een rijke cultuur, gevormd rond een fluïde centrum.

Zij zingen samen met Rima Khcheich, die thuis is in onder andere Arabische klassieke muziek, en Amira Medunjanin, die een beroemde vertolker is van de Bosnische Sevdah. Ahmed el Maai is een getalenteerd musicus uit Marokko. Hij bespeelt de kanun, ud en viool, en hij heeft zijn stem als verborgen schat. De Iraanse componiste Aftab Darvishi schrijft in opdracht van Cappella Amsterdam een nieuw werk voor koor en instrumentale solisten, geïnspireerd op een gedicht over het verlangen naar een eens gehoorde stem tussen de sterren.

Blijf up to date over alles wat er te doen is in Alkmaar!

Wij zullen je e-mail adres alleen gebruiken voor onze maandelijkse nieuwsbrief.