Tentoonstelling Symbolen voor het oprapen

Beeld spreekt al eeuwen tot de verbeelding. Communiceren met symbolen is nog steeds dagelijkse kost en bevindt zich om ons heen, op de apps van onze smartphones en als verkeersbord in het verkeer. Museum In ’t Houten Huis duikt aan de hand van Noord-Hollands slibaardewerk uit de Gouden Eeuw in de wereld van de symboliek, met de tentoonstelling Symbolen voor het oprapen. Met een centrale plek voor slibaardewerk uit eigen collectie, aangevuld met veel bruiklenen van diverse bekende verzamelaars. Dit type keramiek is vooral opgegraven op het Schermereiland en vele voorwerpen zijn prachtig gerestaureerd. Deze tentoonstelling is te bezoeken vanaf 21 mei 2019 tot en met zondag 27 oktober 2019 in Museum In ’t Houten Huis in De Rijp.

In deze tentoonstelling wordt de symboliek thematisch getoond. Rondom de centrale topstukken, twee grote, prachtige vuurstolpen, is er aandacht voor abstracte vormen en figuratieve afbeeldingen zoals dieren, mensen, flora en vruchten, heraldiek, godsdienst, tekst en jaartallen op divers slibaardewerk. Naast de tentoonstelling in het museum zijn er satellietpresentaties op diverse plekken. In het Raadhuis van Graft staat 16e en 17e eeuwse slibaardewerk met jaartallen ogpesteld. Museum Jan Boon in De Rijp vertelt het verhaal van de vindplaatsen van het Noord-Hollandse slibaardewerk aan de hand van fragmenten en scherven (vanaf 1 juni). Het Stedelijk Museum Alkmaar toont in vitrines in het museumcafé een klein overzicht van het slibaardewerk met divers symboliek.

Die vrij universele symboliek die is te vinden op het slibaardewerk is ook op straat herkenbaar, bijvoorbeeld in De Rijp zelf. In metselwerk, op daken, aan gevels, in kerkramen of hekwerken. Wat doet die gouden duif op het dak van het museum in De Rijp en wat symboliseert dat? De tentoonstelling betrekt die buitenwereld er ook bij.

Het versieren van slibaardewerk, eerst met symbolische tekens, later met afbeeldingen en tekst had een functie. Deze vorm van communicatie bewoog met het tijdsbeeld mee. In een wereld waarin een overgroot deel van de mensen analfabeet was, was beeld een heel belangrijke manier om een boodschap over te brengen. Vanaf de 16e eeuw werden de abstractere symbolieken aangepast aan de meer figuratieve zaken, omdat die beelden op dat moment duidelijker overkwamen. Tekst en cijfers, veelal jaartallen, kwam op in een tijd dat meer mensen konden lezen.

Museum In ’t Houten Huis, Tuingracht 13, 1483 AP De Rijp – www.houtenhuis.nl
Deze tentoonstelling is te bezoeken vanaf 21 mei 2019 tot en met zondag 27 oktober 2019 in Museum In ’t Houten Huis in De Rijp.

Blijf up to date over alles wat er te doen is in Alkmaar!

Wij zullen je e-mail adres alleen gebruiken voor onze maandelijkse nieuwsbrief.