De Toorop Dynastie

Van 28 september 2019 t/m 26 januari 2020

Door de eeuwen heen zijn er talloze kunstenaarsgeslachten actief geweest, waarvan de families Ruysdael, Hals, Koekkoek en Kruseman tot de bekendste behoren. Soms werd de familiestijl tot handelsmerk verheven. Omstreeks 1900 werd vanwege de snel veranderende kunstwereld en het nieuwe streven 'l’art pour l’art' het voortzetten van eenzelfde lijn niet meer gewaardeerd. Het streven werd vooral het tonen van eigenheid.
Wie de oeuvres van Jan Toorop (1858-1928), Charley Toorop (1891-1955) en Edgar Fernhout (1912-1974) afzonderlijk bekijkt, ziet drie zeer verschillende kunstenaars die ieder een markante eigen stijl hebben ontwikkeld. Maar wie bepaalde, goed uitgezochte individuele werken van de drie generaties naast elkaar zet en vergelijkt, ziet opeens sterke verwantschappen.

Activiteiten
Gedurende de tentoonstelling worden er diverse activiteiten georganiseerd. Van een gratis inlooprondleiding op zondagmiddag tot een taxatiedag en conservatorrondleiding. Er is ook een gratis audiotour beschikbaar. Vraag ernaar bij de infobalie van het Stedelijk Museum Alkmaar.

openingstijden
dinsdag t/m zondag (gesloten op maandagen)
11.00 tot 17.00 uur

feestdagen
open: Goede vrijdag, 1e en 2e Paasdag, Hemelvaart, 1e en 2e Pinksterdag, 2e Kerstdag, Oudjaarsdag.
gesloten: Koningsdag, 1e Kerstdag en Nieuwjaarsdag.

 

 

Blijf up to date over alles wat er te doen is in Alkmaar!

Wij zullen je e-mail adres alleen gebruiken voor onze maandelijkse nieuwsbrief.