Bunker in de Alkmaarder Hout (doorlopend tot 31 oktober 2019)

De bunker aan de Wilhelminalaan, tegenover het ziekenhuis, is gebouwd begin 1943. Vanaf die tijd was het een knooppunt van telefoonlijnen en de uitvalsbasis van Duitse manschappen die Duitse telefoonverbindingen moesten herstellen. Ook fungeerde de bunker als knooppunt van Duitse telefoonverbindingen tussen Den Helder-Schagen-Bergen-Schoorl met Haarlem-Amsterdam.

Aan de buitenkant is nog goed te zien hoe de bunker gecamoufleerd was als woonhuis. Een deel van de bakstenen is nog aanwezig.

Voor de bunkerliefhebbers zijn er in de bunker nog originele elementen, die bleven behouden, zoals de gasdichte deuren, schietluiken en de luchtzuiveringsinstallatie. Verder in de bunker een expositie van originele WO2 stukken en aandacht voor de deportatie van de Joodse bevolking van Alkmaar in 1942. Dit jaar speciale aandacht voor de Duitse verdediging van Alkmaar met zijn steunpunten, wapens en troepen. Ook aandacht voor de door de Duitsers gevorderde huizen en gebouwen, die door hen werden gebruikt voor de inkwartiering van troepen of die een militaire functie kregen.

Het museum is geopend vanaf mei tot en met oktober maandelijks op elke eerste zaterdag en elke derde zondag. De openingstijden zijn dan steeds van 11.00 tot 17.00 uur.

Ook op zaterdag 25 mei, Landelijke Bunkerdag, en zaterdag 14 september, de Open Monumentendag, is het museum geopend. De openingstijden zijn dan van 10.00 tot 17.00 uur.

Om het mogelijk te maken het museum te exploiteren wordt bij toegang een kleine financiële bijdrage van € 1,50 gevraagd. Kinderen tot en met 12 jaar hebben gratis toegang.

Misschien vind je dit ook leuk om te lezen:

Ontdek Alkmaar in 24-48 uur

evenementen Alkmaar

Eten en drinken

Musea in Alkmaar

Blijf up to date over alles wat er te doen is in Alkmaar!

Wij zullen je e-mail adres alleen gebruiken voor onze maandelijkse nieuwsbrief.