'Levenslicht' Grote Kerk De Rijp

Levenslicht is een nationaal herdenkingsmonument ter nagedachtenis aan de Nederlandse slachtoffers van de Holocaust. In ons land zijn 170 van deze monumenten tentoongesteld. Het startmoment viel samen met de herdenkingsdag van de bevrijding van Auschwitz op 27 januari, nu 75 jaar geleden.

Leg een steen
Levenslicht is een ontwerp van Daan Roosegaarde, in opdracht van het Nationaal Comité 4 en 5 mei. Het monument bestaat uit een cirkel van stenen. Elke steen representeert een van de 104.000 slachtoffers.
Onderdeel van het monument is het neerleggen van de stenen, geïnspireerd op het Joodse herdenkingsritueel.

Kom op zondag 1 maart naar de Grote Kerk in De Rijp om gezamenlijk stenen neer te leggen.

13.30 uur Ontvangst met koffie en thee
14.00 uur Toespraken door: Burgemeester Piet Bruinooge, Rabbijn Lody van de Kamp, Stichting Herdenkingsstenen Joods Alkmaar.
Aansluitend Ceremonie Levenslicht
Informele afsluiting en gelegenheid tot bezichtiging van de expositie ‘Vrijheid’ door studenten van kunstacademie Crejat.
15.00 uur Einde programma

Muziek wordt verzorgd door strijkersduo Frank Rutgers

Aanmelden graag via: erfgoed@alkmaar.nl

In de Grote Kerk De Rijp is tot vrijdag 13 maart gelegenheid om een steen neer te leggen van ma t/m vrij 19.00 – 20.30 uur, zat en zo 17.00 - 19.00 uur.

 

Levenslicht reist door gemeente Alkmaar.
In Alkmaar is Levenslicht gestart op het Canadaplein. Daarna reisde het door naar de Grote Kerk van Schermerhorn en nu naar de Grote Kerk in De Rijp. Levenslicht is van 14 maart tot 14 juni te zien in het Stedelijk Museum Alkmaar in de tentoonstelling 75 jaar Vrijheid. Verhalen om nooit te vergeten.

 

Alle activiteiten rondom '75 jaar bevrijding' vind je op deze pagina.

Blijf up to date over alles wat er te doen is in Alkmaar!

Wij zullen je e-mail adres alleen gebruiken voor onze maandelijkse nieuwsbrief.