Plaatsing herdenkingsmonument 'Levenslicht'

Op vrijdag 24 januari leggen loco-burgemeester Pieter Dijkman en rabbijn Shmuel Spiero de eerste stenen van het tijdelijk Holocaustmonument 'Levenslicht' op het Canadaplein.

Aansluitend kunnen genodigden en overige aanwezigen een steen leggen. De plechtigheid start om 13.30 uur in het Stedelijk Museum, waarna vanaf 13.45 uur het monument wordt opgebouwd door het leggen van de stenen. De Joodse gemeenschap legt na het noemen van de laatste namen de laatste stenen. Gevolgd door gebeden, uitgesproken door rabbijn Shmuel Spiero en 1 minuut stilte. De bijeenkomst duurt tot 15.00 uur.

Het monument maakt deel uit van een landelijk project van het Nationaal Comité 4 en 5 mei waaraan meer dan 150 Nederlandse gemeenten deelnemen in het kader van de Viering van 75 jaar Vrijheid.

Joods herdenkingsritueel
Levenslicht is een ontwerp van Daan Roosegaarde in opdracht van het Nationaal Comité 4 en 5 mei. Het kunstwerk bestaat uit losse stenen, die zijn bewerkt met lichtgevende verf. Een steeds dovend licht laat deze als het ware ademen, leven. Elke steen staat voor één van de 104.000 Holocaustslachtoffers en zijn verdeeld over de deelnemende gemeentes. 

Levenslicht is vanaf vrijdag 24 januari te zien op het Canadaplein. De stenen zijn verkrijgbaar bij de balie van het Stedelijk Museum Alkmaar.

3 locaties
​In Alkmaar reist dit landelijk kunstproject ‘Levenslicht’ nog door naar twee locaties. Vanaf 14 februari 13.30 uur is het te zien in de Grote Kerk in Schermerhorn en vanaf zondag 1 maart 13.30 uur in de Grote Kerk in De Rijp.

Om nooit te vergeten
Van 14 maart tot en met 14 juni maakt het onderdeel uit van de tentoonstelling ‘75 jaar vrijheid, verhalen om nooit te vergeten’ in het Stedelijk Museum Alkmaar. Uiteindelijk worden alle kunstwerken in het land weer afgebroken. De stenen blijven in de gemeenten. In Alkmaar krijgen zij een permanente bestemming.

Alle activiteiten rondom '75 jaar bevrijding' vind je op deze pagina.

Foto: Marco de Swart

Blijf up to date over alles wat er te doen is in Alkmaar!

Wij zullen je e-mail adres alleen gebruiken voor onze maandelijkse nieuwsbrief.