Standbeeld Truus Wijsmuller vanaf 1 juli te bewonderen

Truus Wijsmuller-Meijer redde in Tweede Wereldoorlog duizenden – voornamelijk Joodse – kinderen. Deze verzetsheldin komt uit Alkmaar, maar had al die tijd nog geen eigen beeld in de stad. De Historische Vereniging Alkmaar vond dat daar hoognodig verandering in moest komen en startte een actie voor een beeld van deze Alkmaarse heldin. Op 1 juli wordt dit beeld onthuld.

De Mient
De Alkmaarse verzetsheld bracht haar jeugd door op Mient 14, waar je tegenwoordig foodbar 1480 vindt. Ze was praktisch van aard en strijdlustig als het erop aan kwam. Dat blijkt uit haar moedige optreden tijdens de Tweede Wereldoorlog en juist ook in de jaren daarvoor. In die tijd redde zij de levens van duizenden vluchtende kinderen uit diverse Europese landen. 

Dit deed zij eerst kleinschalig door een veilig onderduikadres te regelen. Later organiseerde ‘Tante Truus’ de beroemde Kindertransporten, waarbij honderden kinderen tegelijk per trein naar Nederland reisden en daarna de boottocht maakten naar het veilige Engeland. Aan deze reddingsacties dankt zij haar bijnaam ‘moeder van 1001 kinderen’, die op de sokkel van het beeld is te lezen. 

Haar heldendaden bleven lang onbekend en ondergewaardeerd. Ook in haar geboortestad Alkmaar was zij niet bekend. Nu is in onze gemeente een straat naar haar vernoemd en wordt zij geëerd met een groot standbeeld. De bronzen Truus is omringd door kinderen en kijkt vanaf de Gewelfde Stenenbrug uit op haar oude woonhuis.

Eerder dit jaar zond de NPO de documentaire 'De kinderen van Tante Truus uit', welke je hier kunt terugkijken.

Blijf up to date over alles wat er te doen is in Alkmaar!

Wij zullen je e-mail adres alleen gebruiken voor onze maandelijkse nieuwsbrief.