Boekenweek in de bibliotheek

Het thema van de Boekenweek (23 t/m 31 maart) is De moeder de vrouw. De Boekenweek viert het boek, en dit jaar vieren we boeken over moederschap in het bijzonder. Iedereen heeft een moeder, hartverwarmend en zorgzaam, streng of afwezig. Fictie en non fictie brachten vele markante moeders voort: via dochters en zonen die schrijven over hun moeder, moeders die schrijven over het moederschap. Bibliotheek Kennemerwaard heeft een aantrekkelijk programma voor u samengesteld dat perfect aansluit bij het thema.

Kom vrouwen, aangepakt!
Bart Lankester verzorgt op donderdag 28 maart een lezing in de bibliotheek in Alkmaar De Mare over de vooraanstaande feministe en West-Friezin Trien de Haan Zwagerman. Hij gaat uitgebreid in op haar veelzijdige rol als linkse pionier in met name Noord-Holland-Noord en de consequentie van haar politieke overtuiging toen de Tweede Wereldoorlog uitbrak.  Trien de Haan is al ver in de dertig en moeder van twee dochters als zij besluit haar leven helemaal om te gooien. Zij gaat de politiek in en zet haar gezin op de tweede plaats. Met zelfstudie en kadercursussen klimt ze op tot vertrouwelinge van de vermaarde linkssocialist Henk Sneevliet. De lezing start om 20.00 uur en de toegang is € 6,-. Voor bibliotheekleden € 5,-.

Trien in Tweede Wereldoorlog
In de Tweede Wereldoorlog gaat de Sneevliet-groep ondergronds. Na verraad en arrestatie beleeft Trien gruwelijke jaren in concentratiekamp Ravensbrück. Geestelijk geknakt maar niet gebroken blijft ze na de bevrijding haar idealen trouw en is zij tot op hoge leeftijd politiek en maatschappelijk actief.

Vooraanstaand feministe
Tot voor kort was Trien de Haan bij het grote publiek onbekend. Dankzij deze biografie, die in brede kring lovende recensies heeft gekregen, wordt zij nu gerekend tot vooraanstaand feministe van het eerste uur, samen met onder andere Wilhelmina Drucker en Aletta Jacobs.

Bart Lankester
Bart Lankester is historicus. Na zijn studie was hij een aantal jaren werkzaam in de journalistiek. Momenteel is hij zelfstandig copywriter, publicist en schrijver van de dagelijkse blog ‘100 woorden van Wieringen’.

Renate Dorrestein; een schrijversleven
Cisca Dresselhuys, journalist en oud hoofdredacteur maandblad Opzij, verzorgt op donderdag 28 maart  een avond die in het teken staat van de in mei 2018 overleden schrijfster Renate Dorrestein. Zij schreef veel over het moederschap. Over ontaarde moeders, stief-, pleeg-, bom-, tiener-, aarts-, schoon- en grootmoeders. Het moederschap als hoogste bestemming voor de vrouw? Genadeloos prikte zij ook deze mythe door. Kom kijken en luisteren In de bibliotheek in Alkmaar Centrum op om 20.00 uur. De toegang is € 5,-.

Reserveren
Reserveren voor activiteiten kan via de agenda op de site van de bibliotheek of bij de klantenservice in één van onze vestigingen. Je kunt alleen per pin betalen. 
Het complete overzicht met locaties, activiteiten, data, tijden en toegangsprijzen vind je op de site van de bibliotheek. In jouw bibliotheek ligt ook een folder met het complete Boekenweekprogramma.

Nog geen lid?
Wanneer je tijdens de Boekenweek lid wordt van de bibliotheek betaal je geen inschrijfkosten. Je hebt al een bibliotheekabonnement voor € 4,50 per maand.

Blijf up to date over alles wat er te doen is in Alkmaar!

Wij zullen je e-mail adres alleen gebruiken voor onze maandelijkse nieuwsbrief.