Alkmaar City Cleanup

Alkmaar gaat record breken van grootste stadsschoonmaak van Nederland! Van maandag 14 september tot en met zaterdag 19 september steken Alkmaarders de handen uit de mouwen om met honderden inwoners zoveel mogelijk zwerfafval op te ruimen. Op meer dan 20 verschillende locaties in de stad worden clean ups georganiseerd, waar iedereen aan mee kan doen. Sportverenigingen, scholen, bedrijven, wijkcentra en straten zetten zich in om gezamenlijk het record van grootste stadsschoonmaak van Nederland te breken.

Recordpoging
Alkmaar City Cleanup is een initiatief van Gaby van Wonderen van cleanup-organisatie Love Not Waste en wordt ondersteund door Stadswerk072. Gaby: “Alkmaar is de afgelopen jaren een voorloper geworden bij het aanpakken van zwerfafval. Er zijn veel bijzondere projecten in de stad actief. Vorig jaar hebben we voor het eerst al deze projecten gebundeld en het record van grootste stadsschoonmaak van Nederland gevestigd. Er gingen toen 783
Alkmaarders aan de slag en die hebben 1.017 kilo afval verzameld. Dit jaar willen we uiteraard ons record verbreken en verdedigen. Dat wordt spannend, want ook in andere steden van Nederland wordt ter ere van Landelijke Opschoondag zwerfvuil opgeruimd.”

Schoonmaakfeestje
Schoonmakers gaan onder andere aan de slag in Park de Hout, het stationsgebied, bij diverse wijkcentra en in de binnenstad. Eén van de deelnemende locaties is de Plastic Recycle Werkplaats in de Kooimeer. Daar wordt plastic afval verzameld en direct weer tot grondstof vermalen met behulp van de plastic-shredder-fiets. In winkelcentrum De Mare gaat de Plastic Politie deze week weer op patrouille met een grote groep kinderen. “Er zijn de hele week schoonmaakacties voor jong en oud en op alle locaties wordt er een feestje van gemaakt. Het is ook een leuke manier om nieuwe mensen te ontmoeten en de koffie, thee of limonade staat klaar na het schoonmaken.”

Schoon Alkmaar
Stadswerk072 is het hele jaar actief bezig om het zwerfafval in Alkmaar aan te pakken en juicht dit initiatief van van Wonderen toe. Rob Petersen (programmamanager Schoon Alkmaar): “Wij vinden het belangrijk dat alle Alkmaarders zich bewust zijn van zwerfafval en dat een schone leefomgeving veel prettiger is en ook nog beter voor het milieu. Door van 14 tot en met 19 september in de hele gemeente zichtbaar te zijn, laten we zien hoeveel zwerfafval er ligt en dat we daar met z’n allen verantwoordelijk voor zijn.”

Aanmelden
Inwoners die mee willen doen aan de Alkmaar City Cleanup kunnen zich aanmelden via www.alkmaarcitycleanup.nl. Daar vind je alle informatie over de activiteiten en een link naar alle schoonmaakacties. Je leest er ook hoe je je eigen schoonmaakactie kunt aanmelden en gratis opruimmaterialen kunt bestellen.

Blijf up to date over alles wat er te doen is in Alkmaar!

Wij zullen je e-mail adres alleen gebruiken voor onze maandelijkse nieuwsbrief.