Creatieve Universiteit Alkmaar gaat de stad in

Naast een serie workshops biedt Creatieve Universiteit Alkmaar ook veldwerksessies aan. Tijdens het Veldwerk nemen we je mee naar verrassende ‘leerplekken’ in de stad. We gaan actief aan de slag met een vraagstuk en het bedenken en implementeren van creatieve oplossingen. Deze keer bezoeken we inloophuis De Zwaan en denken we na over hun ‘daklozentour’.

“Lang niet iedereen in onze stad heeft een 'thuis'. Daarom zijn we blij dat we onze gasten de sfeer van zo'n thuis kunnen bieden. Wie heeft dat niet nodig?”

Dit zijn de woorden van Marleen Kramer, coördinator van Inloophuis de Zwaan aan de Oudegracht in Alkmaar. Het inloophuis is er voor een groep van circa 25 mensen in Alkmaar die thuisloos zijn en vaak ook psychische problematiek kennen. Veel van deze mensen zijn hun vertrouwen in bestaande instituties kwijt. Voor hen is het belangrijk dat ‘presentiewerkers’ zoals Marleen en collega Clarine Jansen van Reakt vooral aanwezig zijn en met hen in gesprek gaan. Vanuit de dialoog ontstaat verbinding en mogelijk ook een nieuw perspectief voor de thuisloze.  

Creatieve Universiteit Alkmaar wil deelnemers, studenten en docenten in contact brengen met plekken in Alkmaar met een bijzonder verhaal, waaronder de Zwaan en haar doelgroep. Samen helpen we De Zwaan om te innoveren en nog mooier en creatiever te worden.

We leveren een bijdrage aan een project dat in de maak is. Clarine en Marleen hebben, samen met koepelorganisatie Parnassia, het idee gevat om een ‘daklozentour’ te ontwikkelen. Dit kan bijdragen aan een andere beeldvorming van het daklozenbestaan in Alkmaar.

De veldwerksessie in De Zwaan vindt plaats op dinsdagavond 28 januari. Betalen doe je met jouw waardevolle inzichten & skills. Het aantal veldwerkplekken is beperkt, workshopvolgers krijgen daarom voorrang. 

Over creatieve universiteit Alkmaar
CUA is een initiatief van Bibliotheek Kennemerwaard en Het Nieuwe Warenhuis. Ons doel is het nieuwe werken, leren en leven in de stad te omarmen en een boost te geven. Samen met alle Alkmaarders die zich hier ook toe geroepen voelen. Studenten, ambtenaren, werknemers, zelfstandigen & initiatiefnemers; CUA is voor iedereen die samen wil leren, creëren en innoveren.

Bij CUA zijn studenten de docenten en docenten de studenten. De stad is onze ‘faculteit’, het lesrooster bepalen we samen. Workshops volgen aan de CUA? Bekijk het ‘rooster’ op de website en schrijf je in! Bekijk de website of onze Facebookpagina (@creatieveuniversiteitalkmaar) om op de hoogte te blijven van de komende workshops en veldwerksessies.

Kom je ook op 28 januari naar de Veldwerksessie? Meer info en aanmelden via www.creatieveuniversiteitalkmaar.nl.

Blijf up to date over alles wat er te doen is in Alkmaar!

Wij zullen je e-mail adres alleen gebruiken voor onze maandelijkse nieuwsbrief.