Alkmaar Ontzet

Dit jaar vieren we Alkmaar Ontzet anders dan anders. In plaats van vele evenementen die er tijdens de Victoriefeesten worden georganiseerd, vieren we nu vooral thuis een feestje. De 8 October Vereeniging Alkmaar Ontzet heeft een prachtig programma samengesteld waardoor we Alkmaar Ontzet niet zomaar voorbij laten gaan.

Programma 8 October Vereeniging
koningsdag alkmaar, woningsdag

Alkmaar de Victorie

Het is 1573. Nederland wil onafhankelijk van Spanje worden, maar de Spaanse overheersers zijn het daar niet mee eens. Op 21 augustus omsingelen ze Alkmaar, met het plan de opstandige stedelingen een lesje te leren.

De Alkmaarders laten dat niet zomaar gebeuren. Ze gooien kokende teer van de stadswallen en steken de dijken door, net zolang tot de Spaanse soldaten op 8 oktober afdruipen.

Bij Alkmaar begon dus de Victorie, en dat wordt nog elk jaar op 8 oktober gevierd. De Victoriefeesten zijn in Alkmaar één groot feest met meerdere vieringen, activiteiten en festivals. Dit jaar vieren we Alkmaar Ontzet iets anders, maar we laten de viering niet zomaar voorbij gaan.

#ALKMAARONTZET #VIERDEVICTORIE

Alkmaarse kennisquiz

Doe mee met de ONTZETtend Alkmaarse kennisquiz op 8 oktober om 20.10 uur. De kennisquiz is live vanuit de Grote Kerk en wordt gepresenteerd door nachtburgemeester Robert-Jan Wille.

Weet je veel over de stad Alkmaar en wil je deze unieke kans niet missen? Meld jouw team (max.4 personen) aan om Alkmaar Ontzet samen te vieren. Speel mee vanuit de huiskamer en maak kans op leuke prijzen! Deelnemen is gratis.

Kranslegging en ontzetrede

Dit jaar vinden de opvoering van het toneelstuk en de kranslegging in het Victoriepark zonder publiek plaats. De opnames zijn op 8 oktober online te bekijken.

Er is dit jaar geen herdenkingsbijeenkomst in de Grote Sint Laurenskerk. Toch wordt de Ontzetrede uitgesproken, dit jaar door door prof. Dr. Emile Schrijver, algemeen directeur van het Joods Cultureel Kwartier. Het uitspreken van de Ontzetrede wordt vooraf opgenomen en is op 8 oktober om 12.00 uur online te bekijken via de website van de 8OV.

Zuurkoolmaaltijd

Een viering zonder zuurkoolmaaltijd is bijna niet voor te stellen. Want 8 oktober ìs zuurkool eten. Alleen dit jaar gaat het natuurlijk wel even anders. Niet met z’n allen op het Canadaplein, maar een thuiseditie met het gezin, familie, vrienden, buren of misschien zelfs de hele straat.

De 8OV was eerder op zoek zijn naar unieke, lekkere zuurkoolrecepten! Er zijn vijf recepten uitgekozen en zijn gepubliceerd in een speciaal boekje voor leden.

Familiedag Stedelijk Museum

Stedelijk Museum Alkmaar is op donderdag 8 oktober gratis toegankelijk voor jong en oud, vanaf 10.00 uur.

Breng een bezoek aan de tentoonstelling Victorie! Bezoekers kunnen het zeven weken durende beleg van Alkmaar van dag tot dag meemaken. Daarnaast loopt de Spaanse soldaat rond in het museum en vertelt het verhaal van Alkmaar Ontzet. Ook zijn er workshops voor kinderen.

Reserveer voor je bezoek een tijdvak via de website.

Kleur je straat rood-wit

De 8 October Vereeniging roept iedereen op om je straat, plein of buurt in rood-wit te kleuren.

Post een foto van je kunstwerk op social media en gebruik de hashtag #ikvieralkmaarontzet en #vierdevictorie

 

 

 

VRIJSTAAT

Op 8 oktober van 17.00 tot 20.00 uur viert ook HAL25 de vrijheid. Laat je 100% coronaproof meevoeren in de menselijke wasstraat met nieuwe ruimte voor jezelf. Ontdek de voordelen van het niet meer anoniem zijn, bezoek het nieuwe pop-up restaurant waar altijd plaats is en laat je verrassen in het enige echte coronaproof rondrijdende theater. Deze ervaring duurt ongeveer 1 uur (ook geschikt voor kinderen 8+).

Koop jouw ticket voor € 8,- en laat jou de vrijheid ervaren van de nieuwe 1,5 meter staat. Kaartjes koop je via de website.

Stadswandeling

De stadsgidsen van Het Gilde Alkmaar nemen je mee langs de plekken van herinnering aan het beleg en ontzet van Alkmaar (volledig coronaproof). Onderweg staan de gidsen stil op plekken waar zichtbaar of niet zichtbaar herinnerd wordt aan wat zich daar 447 jaar geleden afspeelde.

De wandeling start om 13.00 uur bij het standbeeld van Van der Meij. Er is plek voor 60 deelnemers (max. 6 personen per stadsgids), kosten € 8,10 per persoon (of € 15,73 bij opgave van twee deelnemers).

Kunstroute

De 8OV, Artiance en het Alkmaars Bolwerk hebben een kunstroute door de binnenstad uitgezet. In plaats van de kunstwerken in één ruimte ten toon te stellen hebben Alkmaarse winkeliers in de binnenstad hun etalages beschikbaar gesteld als kunstvitrines. De Kunstroute voert je dus niet alleen langs de kunstzinnige creaties van Alkmaarse kunstenaars (in spé), maar ook langs winkeliers met een hart voor de kunst! 

De route, deelnemende kunstenaars en winkeliers volgen binnenkort. 

Ontzetbox voor scholen

De 8OV verzorgt dit jaar samen met de Jumbo een ONTZET-box voor alle scholen in de gemeente Alkmaar. In elke box zit een maaltijd en voor ieder kind een kwartetspel. Op school kan de maaltijd als ontbijt of lunch worden gebruikt op 7 of 8 oktober. Na de maaltijd spelen de kinderen het enige echte originele Alkmaar Ontzetkwartet.
 

 

 

Stedelied

Op en rond 8 oktober wordt het Alkmaars Stedelied veelvuldig gezongen. Het lied bestaat officieel uit drie coupletten, maar we zingen doorgaans alleen de eerste twee. Het refrein:

​Dat leert g’ uit ‘s Lands Historie:
Van Alkmaar de Victorie.
Dat leert g’ uit ‘s Lands Historie:
Van Alkmaar de Victorie.

De tekst is van Dr. J. J. de Gelder, een van de initiatiefnemers van de oprichting van de 8 October Vereeniging Alkmaar Ontzet. 

Victorietas voor leden

Houd je van Alkmaar, dan word je lid van de 8 October Vereeniging Alkmaar Ontzet. Een lidmaatschap kost slechts € 10,- per jaar. Eerdere jaren geeft een lidmaatschap je o.a. toegang tot de zuurkoolmaaltijd, concert in de Grote Kerk en het Ontzetfeest. 

Dit jaar is er voor de leden een speciale Victorietas vol Alkmaarse musthaves! Op deze manier kunnen zij thuis het echte Alkmaar Ontzet gevoel beleven. Op 4 oktober kunnen alle leden de tas ophalen via een drive-through bij het AZ Stadion. 

Wil jij deze tas niet mislopen? Wordt dan lid van de 8OV.

Victorientje

Op 8 oktober is het feest in Alkmaar. Daar hoort natuurlijk een heerlijk gebakje bij!

Bij patisserie A.C. de Boer kun je heerlijke Victorientjes bestellen. 

 

 

 

 

De Kleine Brouwerij

Het zuurkool- & bierfeest kun je dit jaar aan de Koorstraat vieren bij de Kleine Brouwerij.

Samen met slagerij Eeken zorgen ze dit jaar voor heerlijke zuurkool met rookworst.

Op Kleinebrouwerij.nl kun je een kaart kopen, incl. een glas bier! Wees er snel bij want het aantal beschikbare plaatsen is beperkt.

 

Grand Café De Kleine Waarheid

Ook De Kleine Waarheid heeft een mooi gerecht samengesteld, uit Broek op Langedijk.

Zuurkool 'Guus'
Ovenschotel gevuld met puree, gehakt, kerriesaus, banaan en zuurkool, gegratineerd met Old Alkmaar. 

Abby's

Ook Abby's heeft in oktober een speciaal zuurkoolgerecht op de kaart staan.

Welke dit precies is, volgt binnenkort.

 

 

 

 

 

Gedichten Alkmaars dichtersgilde

Foto's 2019

Aftermovie 2019

Hieronder vind je de aftermovie van Alkmaar Ontzet 2019 in Alkmaar.

Misschien vind je deze artikelen ook leuk om te lezen:

Winkelen

Uit- en thuisagenda

Ontdek je eigen stad

1,5 meter update

Blijf up to date over alles wat er te doen is in Alkmaar!

Wij zullen je e-mail adres alleen gebruiken voor onze maandelijkse nieuwsbrief.