Lokale initiatieven in Alkmaar

In deze coronatijd ontstaan er mooie initiatieven van bewoners en bedrijven in Alkmaar. We geven je een overzicht van initiatieven. Heb je nu ook een mooi initiatief gezien? Laat het weten via info@alkmaarprachtstad.nl.

Alkmaar voor elkaar

Iedereen kan wel eens een handje extra gebruiken. Een klusje in huis of tuin, hulp met de boodschappen of vervoer. Er zijn in Alkmaar en omgeving veel mensen die iets voor een ander willen doen. Op Alkmaar Voor Elkaar zie je in één oogopslag wie hulp vraagt en wie hulp aanbiedt.

 

 

Regionaal Archief

Er wordt gewerkt aan een (digitale) collectie over het coronavirus en de gevolgen daarvan in de regio. Het archief zoekt materiaal dat laat zien wat typerend is voor deze tijd: persoonlijk materiaal en materiaal dat voortkomt uit onder meer buurtinitiatieven en lokale acties, documentatieprojecten of online-platforms.

Cadeaubonnen

Help jouw favoriete horecazaak door een waardebon te kopen. Zo kunnen zij nu de huur blijven betalen en heb jij straks iets leuks om naar uit te kijken zodra de deuren weer open gaan. Dit is een initiatief van de KHN en de ondernemers.

Koop Lokaal

Koop juist nu lokaal en help elkaar door de crisis heen. De leuke winkelstraatjes, de gezellige terrasjes en kroegen, de unieke zaken. Hierbij een overzicht.

Spellen voor de voedselbank

Nu we door het coronavirus zoveel mogelijk binnen moeten blijven, worden puzzels en spelletjes weer massaal uit de kast getrokken. Kunstenaar Jan Hoek uit Alkmaar bracht in de jaren '90 het spel Rommelo op de markt. Omdat het geen bestseller werd, zouden zijn zolder en atelier nog lang volliggen met spellen. Nu, ruim twintig jaar later, worden ze aan voedselbankklanten gegeven. "Dan heeft het een goede bestemming en ik krijg er weer wat ruimte bij."

Voedselbankactie NH Radio

Caroline kon haar verjaardag niet vieren, ze bedacht een actie: ze vroeg i.p.v. een verjaardagscadeau om een donatie voor een troostbox, dat is een doos met houdbaar eten t.w.v. €10. Supermarkt Deen biedt deze boxen aan, bij elke donatie van €5 gaat er zo’n box naar de voedselbank. De gezamenlijke actie van luisteraar Caroline en NH Radio presentatrice June Hoogcarspel, heeft in een week tijd € 13.598,- opgeleverd!

STOER

Het restaurant verzorgt elke dag 60 maaltijden voor dak- en thuislozen. Met een klein team van medewerkers met afstand tot de arbeidsmarkt zijn ze belangeloos aan de slag. Toppers! Ze zijn op zoek naar bedrijven en mensen die voedsel over hebben of willen schenken. Heb je iets over? Neem contact op met Ilonka

 

Mondkapjes

Alkmaarse filterfabrikant Afpro, beddenspecialist Auping en DSM hebben de handen ineen geslagen om miljoenen mondkapjes van Nederlandse bodem te ontwikkelen. Begin mei overhandigde ze de eerste doos aan minister Martin van Rijn. De bedoeling is dat er wekelijks een miljoen hoogwaardige maskers van de band rollen.

Piraat Mandy

Nu iedereen al wekenlang opgehokt zit hebben vooral de gezinnen met jonge kinderen wel eens behoefte aan wat afleiding. Hierin is Mandy Lodder gespecialiseerd: met haar alter ego Piraat Mandy trekt zij langs de deuren.

Teken het virus

Natuurlijk weet je dat het coronavirus er niet uitziet als een monstertje. Maar toch is hij wel griezelig en stiekem. Volgens de Alkmaarse kunstenaars Rob Komen en Kees Oosterbaan een vervelend gedrocht. Hoe ziet het virusgedrocht er uit?

De kunstenaars roepen op je eigen gedrocht te maken en toe te sturen. Zo ontstaat het eerste Monsterlijk Museum ter wereld! De werkstukken worden utieindelijk tentoongesteld in de Bibliotheek.

Berenjacht

Veel huishoudens in Alkmaar hebben een beer voor het raam gezet en jouw taak is om ze te spotten! 

Loop de speurtocht en ga op zoek naar alle beren. Houd natuurlijk rekening met de richtlijnen van het RIVM.

AZ bezorgt pakketten

In de week voor Pasen brachten AZ Alkmaar en Vomar paaspakketten rond bij seizoenskaarthouders van 70 jaar en ouder. Bekijk hier de video.

Ziekenhuis

Hoe is het om in deze tijd te werken op de acute afdelingen in het ziekenhuis? Team Acuut neemt je op hun instagrampagina mee in hun werk. Elke maandag delen ze hun verhalen, verhalen vanaf de acute as in tijden van corona. 

Bloemen voor de zorg

In de afgelopen periode zijn er vele hartverwarmende acties voor het zorgpersoneel geweest. Bloemenkweker Bovebo heeft samen met leverancier PonCat bossen bloemen te doneren aan het overige ziekenhuispersoneel.

Misschien vind je deze artikelen ook leuk om te lezen:

Corona Update

Winkels die thuisbezorgen

restaurants die thuisbezorgen

#flattenthecurve bingo

Blijf up to date over alles wat er te doen is in Alkmaar!

Wij zullen je e-mail adres alleen gebruiken voor onze maandelijkse nieuwsbrief.