75 Jaar Bevrijding in Alkmaar

Geschiedenis van Alkmaar

Vrijheid vier je ook in Alkmaar

In 2019 en 2020 herdenken we, net als ieder jaar, het einde van de Tweede Wereldoorlog. In 2020 is het precies 75 jaar geleden dat Nederland is bevrijd. Daarom vieren we met de (extra) activiteiten in 2019 en 2020 dat we sinds 75 jaar weer in vrijheid leven!

Ook in Alkmaar worden er verschillende activiteiten georganiseerd om de vrijheid te vieren, in het besef dat we samen verantwoordelijk zijn om vrijheid door te geven.

Activiteiten tijdens 75 Jaar Bevrijding

donderdag 13 februari 2020 T/M zondag 09 augustus 2020

Beklemmend en Bevrijdend

In het kader van 75 jaar vrijheid heeft Museum In ’t Houten Huis een tentoonstelling ontwikkeld over het verloop van de Oorlog rond het Schermereiland, de Schermer en Starnmeer.

zaterdag 14 maart 2020 T/M zondag 14 juni 2020

Verhalen om nooit te vergeten

In het kader van ‘75 jaar vrijheid’ gaat Stedelijk Museum Alkmaar in de regio op zoek naar objecten uit de oorlog met een verhaal om nooit te vergeten. Deze verhalen en objecten worden verzameld door basisschoolleerlingen, in samenwerking met het project ‘Oorlog in mijn buurt’. De leerlingen interviewen ooggetuigen van de oorlog of hun nabestaanden.

vrijdag 01 mei 2020 T/M vrijdag 08 mei 2020

Plaatsing 'freedom flame' tulpen

Stichting FreedomFlame NL heeft tot doel het creëren van bewustwording over "het leven in vrijheid". Begin mei worden de freedom flame tulpen op alle herdenkingsplaatsen in Alkmaar geplaatst.

zaterdag 25 april 2020 T/M maandag 04 mei 2020

Theater na de Dam

Jongeren zijn telefonisch in gesprek gegaan met senioren die kind waren tijdens de WOII. Op basis van deze gesprekken maakten de jongeren filmpjes in de vorm van een lied, een gedicht of een monoloog. De filmpjes worden vanaf 25 april gepost op social media.

zaterdag 25 april 2020 T/M maandag 04 mei 2020

4 Vrijheid Thuis

Artiance jongeren herdenken met Theater na de Dam dat het op 4 mei 75 geleden is dat de Tweede Wereldoorlog eindigde én we vieren op 5 mei dat we sindsdien weer in vrijheid leven. De actie met de vrijheidsduif loopt van 20 april tot en met 5 mei

vrijdag 08 mei 2020

75 klokken vieren 75 jaar vrijheid

Exact 75 jaar na de bevrijding van Maastricht start op zaterdag 14 september 2019 om 12.00 uur de nationale carillon-estafette. Alle beiaardiers zullen een programma spelen met muziek uit de bevrijdingstijd.

maandag 04 mei 2020

Live uitzending: Herdenkingen gemeente Alkmaar

In Alkmaar, De Rijp/Noordeinde en Stompetoren leggen burgemeester Piet Bruinooge en echtgenote Elly Bruinooge op 4 mei kransen bij de monumenten.

zondag 03 mei 2020

Documentaire 'De kinderen van Truus'

Zondag 3 mei om 20.20 uur op NPO 2 zendt MAX de 2Doc 'De kinderen van Truus' uit. In deze documentaire staan Truus Wijsmuller - de verzetsvrouw die duizenden Joodse kinderen heeft gered - én enkele van deze, inmiddels op leeftijd, geredde kinderen centraal.

woensdag 15 april 2020

Pop up museum “Tante Truus is hier” (uitgesteld)

Op woensdag 15 april wordt het pop up museum “Tante Truus is hier” geopend aan de Laat 131. Een week voordat het beeld van deze Alkmaarse verzetsheldin wordt onthuld, opent aan De Laat een pop-up verzetsmuseum dat het verhaal van ‘Tante Truus’ vertelt.

woensdag 01 juli 2020

Standbeeld Truus Wijsmuller vanaf 1 juli te bewonderen

Verzetsheld Truus Wijsmuller-Meijer komt uit Alkmaar, maar had nog geen beeld in de stad. De Historische Vereniging Alkmaar vond dat daar verandering in moest komen.

vrijdag 01 mei 2020

The Armed Man (verplaatst naar 30 april 2021)

The Armed Man brengt de groeiende dreiging in kaart van een oorlog, afgewisseld met momenten van reflectie; toont de gruwelen die oorlog met zich meebrengt; en eindigt met de hoop op vrede in een nieuw millennium. Muziek, teksten en oorlogsbeelden zijn bedoeld om mensen te laten inzien dat zij, vanuit welke achtergrond dan ook, goed kunnen en zouden moeten samenleven.

zaterdag 02 mei 2020 T/M dinsdag 05 mei 2020

FRITZ – 75 jaar vrijheid (afgelast)

In het kader van 75 jaar bevrijding organiseert Superstar Theaterproducties samen met TAQA Theater De Vest het speciaal voor de gelegenheid geschreven FRITZ; een theaterstuk over het korte leven van de Alkmaarse verzetsheld Fritz Conijn. FRITZ is een confronterend stuk over onwaarschijnlijke keuzes, breekbare vrijheid en de kracht van je overtuigingen in een wereld die in brand staat.

maandag 04 mei 2020

Herdenkingsbijeenkomst, stille tocht, kranslegging en defilé (afgelast)

Op zaterdag 4 mei vinden in de gemeente Alkmaar verschillende herdenkingsbijeenkomsten plaats. Op zondag 5 mei is er in Cultuurpark De Hout het jaarlijkse Bevrijdingsfestival waarbij het Bevrijdingsvuur ontstoken wordt. Daarnaast wordt er in de dorpskernen ook stilgestaan bij de bevrijding.

maandag 04 mei 2020

Stille tocht vanuit Oudorp (afgelast)

Rond 19.20 uur vertrekt de Stille Tocht vanaf de R.K. Kerk aan de Herenweg in Oudorp naar het monument aan de Bovenweg in Sint Pancras. Tijdens de herdenkingsceremonie wordt een krans neergelegd.

dinsdag 05 mei 2020

Bevrijdingsfestival 2020 (afgelast)

Met optredens van Alain Clark, Russkaja, Colorwave, The Streets, Wipneus & Pim en nog meer! Maak kennis met veteranen, zij vertellen hun verhalen en avonturen. Voor kinderen is er een Fiep-bus, Zweefmolen, Schminkartiest, Springkussen en een piratenrun. Leuk voor het hele gezin!

zaterdag 06 juni 2020

Tentoonstelling Water als Wapen (afgelast)

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden vele polders twee keer onder water gezet. In 1940 als verdediging tegen het invallende Duitse leger en in het voorjaar van 1944 nogmaals. Hierover gaat deze tentoonstelling van foto's, kaarten en memorabilia.

Dit is een selectie van de activiteiten die in 2020 in Alkmaar ter ere van 75 jaar bevrijding plaatsvinden. Houd onze website in de gaten.

Misschien vind je dit ook leuk om te lezen:

Alkmaars Trots

Ontdek de Hofjes

Geschiedenis van Alkmaar

Omgeving

Blijf up to date over alles wat er te doen is in Alkmaar!

Wij zullen je e-mail adres alleen gebruiken voor onze maandelijkse nieuwsbrief.