75 Jaar Bevrijding in Alkmaar

Geschiedenis van Alkmaar

Vrijheid vier je ook in Alkmaar

In 2019 en 2020 herdenken we, net als ieder jaar, het einde van de Tweede Wereldoorlog. In 2020 is het precies 75 jaar geleden dat Nederland is bevrijd. Daarom vieren we met de (extra) activiteiten in 2019 en 2020 dat we sinds 75 jaar weer in vrijheid leven!

Ook in Alkmaar worden er verschillende activiteiten georganiseerd om de vrijheid te vieren, in het besef dat we samen verantwoordelijk zijn om vrijheid door te geven.

Activiteiten tijdens 75 Jaar Bevrijding

Herdenking 75 jaar fussilade

17 november 2019 | 14:30 tot 15:30 uur

Op 17 november 1944 werden vijf verzetstrijders als vergelding door de Duitsers gefusilleerd. Ter nagedachtenis aan deze verzetsstrijders vindt op zondagmiddag 17 november om 15.00 uur bij het monument aan de Harddraverslaan een korte herdenking plaats. 

Bij het monument aan de Harddraverslaan

 

Onthulling straatnaambord

27 november 2019 | 16:00 uur

Truus Wijsmullier-Meijer was een Nederlandse verzetsvrouw die tijdens de Tweede Wereldoorlog Joodse kinderen en volwassenen in veiiigheid heeft gebracht. Ze heeft de levens gered van meer dan 10.000 Joodse kinderen. Maar wist jij dat deze verzetsheld in Alkmaar is geboren? Op 27 november 2019 wordt ter ere van haar een nieuw straatnaambord geplaatst. 

Nieuwbouw Hollandse Tuin

Tentoonstelling Beklemmend en Bevrijdend

19 december 2019 t/m 15 april 2020

In het kader van 75 jaar vrijheid heeft Museum In ’t Houten Huis een tentoonstelling ontwikkeld over het verloop van de Oorlog rond het Schermereiland, de Schermer en Starnmeer. Er worden verschillende beklemmende thema’s belicht zoals eten & drinken, familie in de oorlog, verzet in oorlog, goed en fout. 

Museum in 't Houten huis. Tuingracht 13, 1483 AP De Rijp
 

Plaatsing laatste Herdenkingstenen

5 maart 2020

Op 5 maart 2020 worden voor de zevende en tevens laatste keer, stenen gelegd ter herinnering aan de Joodse Alkmaarders die zijn vermoord tijdens de Tweede Wereldoorlog. 

Locatie n.t.b. 

 

Herdenking Zwarte Zondag

Half april 2020

Op 15 april 1945 werden twintig willekeurige gevangenen, gefussileerd bij het spoor in Sint-Pancras. Het ging om een wraakactie van de Duitsers. Deze dag staat bekend als Zwarte Zondag en wordt nog ieder jaar herdacht bij het monument op diezelfde plek. 

Bovenweg 310, 1834 CS Sint-Pancras

 

Onthulling beeld Truus Wijsmuller - Meijer

april 2020

Deze verzetsheld komt uit Alkmaar, maar heeft nog geen beeld in de stad. De Historische Vereniging Alkmaar vindt dat daar verandering in moet komen en is een actie gestart voor een beeld van deze Alkmaarder. Dit is gerealiseerd en dit beeld wordt op 21 april 2020 onthuld. 

De Mient

De tweede wereldoorlog in vijftig foto's

Zoektocht naar foto's is gestart!

In november is het startsein gegeven voor de zoektocht naar de meest aansprekende foto’s uit de Tweede Wereldoorlog in de provincie Noord-Holland. Medio januari 2020 wordt de selectie van 50 foto’s bekendgemaakt. Eind maart wordt vervolgens de landelijke keuze van 100 foto’s bepaald. Foto’s kunnen worden ingestuurd via de contactpagina.

(Foto: NIOD / U.S. Army Photograph)  

Nederlands Begeleidingsorkest en Canticum Novum - The Armed Men

1 mei | 20:15 uur tot 21:30 uur

The Armed Man brengt de groeiende dreiging in kaart van een oorlog, afgewisseld met momenten van reflectie; toont de gruwelen die oorlog met zich meebrengt; en eindigt met de hoop op vrede in een nieuw millennium, wanneer "verdriet, pijn en dood kunnen worden overwonnen". Muziek, teksten en oorlogsbeelden zijn bedoeld om mensen te laten inzien dat zij, vanuit welke achtergrond dan ook, goed kunnen en zouden moeten samenleven.

Grote Kerk Alkmaar

FRITZ - 75 jaar vrijheid

2 t/m 5 mei 2020

In het kader van 75 jaar bevrijding organiseert Superstar Theaterproducties samen met TAQA Theater De Vest het speciaal voor de gelegenheid geschreven FRITZ; een theaterstuk over het korte leven van de Alkmaarse verzetsheld Fritz Conijn. FRITZ is een confronterend stuk over onwaarschijnlijke keuzes, breekbare vrijheid en de kracht van je overtuigingen in een wereld die in brand staat.

TAQA Theater De Vest

 

 

 

Dit is een selectie van de activiteiten die in 2019 en 2020 in Alkmaar ter ere van 75 jaar bevrijding plaatsvinden. Houd onze website in de gaten.

Misschien vind je dit ook leuk om te lezen:

Alkmaars Trots

Ontdek de Hofjes

Geschiedenis van Alkmaar

Omgeving

Blijf up to date over alles wat er te doen is in Alkmaar!

Wij zullen je e-mail adres alleen gebruiken voor onze maandelijkse nieuwsbrief.