75 Jaar Bevrijding in Alkmaar

Geschiedenis van Alkmaar

Vrijheid vier je ook in Alkmaar

In 2019 en 2020 herdenken we, net als ieder jaar, het einde van de Tweede Wereldoorlog. In 2020 is het precies 75 jaar geleden dat Nederland is bevrijd. Daarom vieren we met de (extra) activiteiten in 2019 en 2020 dat we sinds 75 jaar weer in vrijheid leven!

Ook in Alkmaar worden er verschillende activiteiten georganiseerd om de vrijheid te vieren, in het besef dat we samen verantwoordelijk zijn om vrijheid door te geven.

Activiteiten tijdens 75 Jaar Bevrijding

donderdag 13 februari 2020 T/M woensdag 15 april 2020

Beklemmend en Bevrijdend

In het kader van 75 jaar vrijheid heeft Museum In ’t Houten Huis een tentoonstelling ontwikkeld over het verloop van de Oorlog rond het Schermereiland, de Schermer en Starnmeer.

vrijdag 14 februari 2020 T/M zaterdag 14 maart 2020

Expositie vrijheid

Wat is vrijheid precies? Hoe beeld je iets uit dat ruim en ongedefinieerd is? Wat betekent vrijheid in de kunst? In hoeverre ben je vrij om de kunst te maken die je wilt? De expositie van kunstenaars van het academisch Atelier van Crejat is te zien in de Grote Kerk van Schermerhorn en De Rijp

zondag 01 maart 2020 T/M vrijdag 13 maart 2020

'Levenslicht' Grote Kerk De Rijp

Levenslicht is een nationaal herdenkingsmonument ter nagedachtenis aan de Nederlandse slachtoffers van de Holocaust. Kom op zondag 1 maart naar de Grote Kerk in De Rijp om gezamenlijk stenen neer te leggen.

zaterdag 14 maart 2020 T/M zondag 14 juni 2020

Verhalen om nooit te vergeten

In het kader van ‘75 jaar vrijheid’ gaat Stedelijk Museum Alkmaar in de regio op zoek naar objecten uit de oorlog met een verhaal om nooit te vergeten. Deze verhalen en objecten worden verzameld door basisschoolleerlingen, in samenwerking met het project ‘Oorlog in mijn buurt’. De leerlingen interviewen ooggetuigen van de oorlog of hun nabestaanden.

zaterdag 28 maart 2020

Vertelbijeenkomst Theater na de Dam (afgelast)

Ben jij tussen de 14 en 21 jaar oud en lijkt het je leuk om in korte tijd een locatievoorstelling te maken onder leiding van twee professionele theatermakers? Geef je dan op voor Theater na de Dam Alkmaar!

zaterdag 28 maart 2020

Oproep: Verhalen uit WO-II (afgelast)

Hoe was het om als jong meisje of jongen de bevrijding mee te maken? Welke verhalen heb je over de Alkmaarse binnenstad ten tijde van de oorlog? Artiance is op zoek naar (kinderen van) ouderen die hun herinneringen willen delen met de nieuwe generatie.

dinsdag 31 maart 2020

Hoorcolleges van HOVO (afgelast)

De gemeente Alkmaar viert met activiteiten in 2020 dat we sinds 75 jaar weer in vrijheid leven. Zo ook met een aantal hoorcolleges van HOVO.

zaterdag 04 april 2020

Tentoonstelling Water als Wapen (afgelast)

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden vele polders twee keer onder water gezet. In 1940 als verdediging tegen het invallende Duitse leger en in het voorjaar van 1944 nogmaals. Hierover gaat deze tentoonstelling van foto's, kaarten en memorabilia.

dinsdag 07 april 2020

Hoorcollege van HOVO (afgelast)

De gemeente Alkmaar viert met activiteiten in 2020 dat we sinds 75 jaar weer in vrijheid leven. Zo ook met een aantal hoorcolleges. Op 7 april spreken de makers van de documentaire “Truus’ Children”

dinsdag 14 april 2020

Hoorcollege van HOVO (afgelast)

De gemeente Alkmaar viert met activiteiten in 2020 dat we sinds 75 jaar weer in vrijheid leven. Zo ook met een aantal hoorcolleges. Op 14 april spreekt Leen Spaans.

woensdag 15 april 2020

Herdenking Zwarte Zondag (afgelast)

Op 15 april 1945 werden twintig willekeurige gevangenen, gefussileerd bij het spoor in Sint-Pancras. Het ging om een wraakactie van de Duitsers. Deze dag staat bekend als Zwarte Zondag en wordt nog ieder jaar herdacht bij het monument op diezelfde plek.

woensdag 15 april 2020

Pop up museum “Tante Truus is hier” (uitgesteld)

Op woensdag 15 april wordt het pop up museum “Tante Truus is hier” geopend aan de Laat 131. Een week voordat het beeld van deze Alkmaarse verzetsheldin wordt onthuld, opent aan De Laat een pop-up verzetsmuseum dat het verhaal van ‘Tante Truus’ vertelt.

maandag 20 april 2020

Première Truus Children (afgelast)

Truus Wijsmuller-Meijer, geboren in Alkmaar, redde zo’n 10.000 joodse kinderen uit Nazi-Duitsland, Oostenrijk en andere door Duitsland bezette gebieden. Documentairemaakster Pamela Sturhoofd werkte met Jessica van Tijn aan een film over Truus Wijsmuller, Truus’ Children

dinsdag 21 april 2020

Onthulling beeld Truus Wijsmuller-Meijer (uitgesteld)

Deze verzetsheld komt uit Alkmaar, maar heeft nog geen beeld in de stad. De Historische Vereniging Alkmaar vindt dat daar verandering in moet komen en is een actie gestart voor een beeld van deze Alkmaarder. Dit is gerealiseerd en dit beeld wordt op 21 april 2020 onthuld.

vrijdag 24 april 2020

Tweede Wereldoorlog Thema Avond (afgelast)

In het kader van 75 jaar vrijheid organiseert het Regionaal Archief een thema-avond over de Tweede Wereldoorlog.

vrijdag 24 april 2020

Vrijheid Express Bus Alkmaar (afgelast)

In de maand van de vrijheid (van 4 april tot 5 mei) rijdt er door de provincie Noord-Holland een Vrijheid-express. Deze bus biedt een podium aan verhalen over oorlog en vrijheid. Op 24 april staat de bus in Alkmaar.

vrijdag 01 mei 2020

The Armed Man (verplaatst naar 30 april 2021)

The Armed Man brengt de groeiende dreiging in kaart van een oorlog, afgewisseld met momenten van reflectie; toont de gruwelen die oorlog met zich meebrengt; en eindigt met de hoop op vrede in een nieuw millennium. Muziek, teksten en oorlogsbeelden zijn bedoeld om mensen te laten inzien dat zij, vanuit welke achtergrond dan ook, goed kunnen en zouden moeten samenleven.

vrijdag 01 mei 2020 T/M vrijdag 08 mei 2020

Plaatsing 'freedom flame' tulpen

Stichting FreedomFlame NL heeft tot doel het creëren van bewustwording over "het leven in vrijheid". Begin mei worden de freedom flame tulpen op alle herdenkingsplaatsen in Alkmaar geplaatst.

zaterdag 02 mei 2020 T/M dinsdag 05 mei 2020

FRITZ – 75 jaar vrijheid (afgelast)

In het kader van 75 jaar bevrijding organiseert Superstar Theaterproducties samen met TAQA Theater De Vest het speciaal voor de gelegenheid geschreven FRITZ; een theaterstuk over het korte leven van de Alkmaarse verzetsheld Fritz Conijn. FRITZ is een confronterend stuk over onwaarschijnlijke keuzes, breekbare vrijheid en de kracht van je overtuigingen in een wereld die in brand staat.

zaterdag 02 mei 2020

Tentoonstelling Water als Wapen (afgelast)

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden vele polders twee keer onder water gezet. In 1940 als verdediging tegen het invallende Duitse leger en in het voorjaar van 1944 nogmaals. Hierover gaat deze tentoonstelling van foto's, kaarten en memorabilia.

maandag 04 mei 2020

Herdenkingsconcert door RJOA (afgelast)

Op 4 mei 2020 voert het jeugdorkest het herdenkingsconcert in de Grote of Sint-Laurenskerk uit. Voor die gelegenheid worden er jonge muzikanten uitgenodigd uit Tata, Darmstadt en Bath om mee te spelen.

maandag 04 mei 2020

Herdenkingsbijeenkomst, stille tocht, kranslegging en defilé (afgelast)

Op zaterdag 4 mei vinden in de gemeente Alkmaar verschillende herdenkingsbijeenkomsten plaats. Op zondag 5 mei is er in Cultuurpark De Hout het jaarlijkse Bevrijdingsfestival waarbij het Bevrijdingsvuur ontstoken wordt. Daarnaast wordt er in de dorpskernen ook stilgestaan bij de bevrijding.

maandag 04 mei 2020

Stille tocht vanuit Oudorp (afgelast)

Rond 19.20 uur vertrekt de Stille Tocht vanaf de R.K. Kerk aan de Herenweg in Oudorp naar het monument aan de Bovenweg in Sint Pancras. Tijdens de herdenkingsceremonie wordt een krans neergelegd.

maandag 04 mei 2020 T/M dinsdag 05 mei 2020

Theater na de Dam (afgelast)

Op 4 mei 21.00 uur en 5 mei 11.00 uur vindt ‘Theater na de Dam’ plaats in het stadhuis van Alkmaar. Theater na de Dam is een landelijk project waar Artiance voor het vierde jaar bij betrokken is.

dinsdag 05 mei 2020

Bevrijdingsfestival 2020 (afgelast)

Met optredens van Alain Clark, Russkaja, Colorwave, The Streets, Wipneus & Pim en nog meer! Maak kennis met veteranen, zij vertellen hun verhalen en avonturen. Voor kinderen is er een Fiep-bus, Zweefmolen, Schminkartiest, Springkussen en een piratenrun. Leuk voor het hele gezin!

dinsdag 05 mei 2020

Aankomst bevrijdingsvuur (afgelast)

Ook in 2020 wordt het bevrijdingsvuur naar het bevrijdingsfestival in de Alkmaarderhout gebracht. De stoet doet in de laatste etappes alle kernen van gemeente Alkmaar aan. Bij de oorlogsmonumenten van De Rijp, Rustenburg, Stompetoren en Alkmaar wordt een herdenkingsmoment ingelast.

vrijdag 08 mei 2020

75 klokken vieren 75 jaar vrijheid

Exact 75 jaar na de bevrijding van Maastricht start op zaterdag 14 september 2019 om 12.00 uur de nationale carillon-estafette. Alle beiaardiers zullen een programma spelen met muziek uit de bevrijdingstijd.

zaterdag 09 mei 2020

De Aanslag / naar de klassieker van Harry Mulisch (afgelast)

De veelgeprezen toneelbewerking van Harry Mulisch’ bestseller is terug in de theaters! En eigenlijk is daar maar één reden voor: dit indringende en spannende stuk is een must-see. Zeker in het jaar dat Nederland 75 jaar bevrijding viert en stilstaat bij het overlijden van grootmeester Mulisch, tien jaar geleden.

maandag 11 mei 2020

Wandeling rondom de tweede oorlog (afgelast)

Op maandag 11 mei organiseert de Historische Vereniging Alkmaar een wandeling over “Oorlog en Bevrijding”. Na 70 jaar wordt er deze maand op vele manieren aandacht aan het beëindigen van de Tweede Wereldoorlog geschonken.

donderdag 14 mei 2020

Cursus zoektips personen in de Tweede Oorlog (afgelast)

Tijdens deze cursus krijg je tips over welke bronnen behulpzaam kunnen zijn bij het zoeken naar personen gedurende de oorlog, en waar je die bronnen kunt vinden. Je komt daarbij ook in aanraking met de bronnen die het Regionaal Archief Alkmaar bewaart uit de Tweede Wereldoorlog.

vrijdag 15 mei 2020

Bevrijdingsconcert Toonkunst Alkmaar (afgelast)

Op 15 mei geeft Toonkunstkoor Alkmaar in de Grote Kerk een concert. Het concert staat volledig in het teken van 75 jaar vrijheid!

zaterdag 06 juni 2020

Tentoonstelling Water als Wapen

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden vele polders twee keer onder water gezet. In 1940 als verdediging tegen het invallende Duitse leger en in het voorjaar van 1944 nogmaals. Hierover gaat deze tentoonstelling van foto's, kaarten en memorabilia.

Dit is een selectie van de activiteiten die in 2019 en 2020 in Alkmaar ter ere van 75 jaar bevrijding plaatsvinden. Houd onze website in de gaten.

Misschien vind je dit ook leuk om te lezen:

Alkmaars Trots

Ontdek de Hofjes

Geschiedenis van Alkmaar

Omgeving

Blijf up to date over alles wat er te doen is in Alkmaar!

Wij zullen je e-mail adres alleen gebruiken voor onze maandelijkse nieuwsbrief.