7 redenen voor een trip naar Alkmaar deze winter

Bij de wintermaanden denk je al gauw aan kou en donkere dagen. Maar de winter is juist ontzettend leuk! Denk aan de verschillende winterevenementen, kerstmarkten en warme hotspots. In Alkmaar hoef je je in elk geval niet te vervelen!

Alles over de Warme Winter-maanden

Wintertips in Alkmaar

In Alkmaar is het altijd gezellig winkelen, eten en drinken. Tijdens de Warme Wintermaanden is het nog eens extra gezellig in de stad. Sprookjesachtig verlichte grachten, een koffie en stuk taart in een van de gezellige hotspots en volop activiteiten. Ook deze winter is er weer meer dan genoeg te doen in Alkmaar! 

Eva van Alkmaar Prachtstad tipt zeven leuke uitjes.

1. Heel veel winterse evenementen

Voor een leuke kerstmarkt helemaal naar Duitsland? Dat hoeft niet: ook op het Waagplein vind je van 20 t/m 23 december tientallen kramen waar je terecht kunt voor originele kerstcadeaus. 

En dat is niet het enige evenement: in Alkmaar bruist het de hele winter! Van het Midwinterfeest in Graft-De Rijp tot Scrooge de Kerstmusical in de Grote Kerk en van de traditionele Winter Fair in de Oude Stad tot Winterkaravaan. Tijdens de Warme Wintermaanden zul je je niet snel vervelen!

2. Zeven dagen per week shoppen

Al jaren staat Alkmaar in de top 10 van beste winkelsteden. In 2017 is Alkmaar door Zoover zelfs verkozen tot 'Beste Winkelstad van Nederland'. Ik begrijp wel waarom! Van de bekende winkelketens in de Laat en Langestraat tot de kleine, unieke winkeltjes in de zijstraatjes en de Oude Stad: het is ook 's winters heerlijk slenteren. En dat zeven dagen per week! 

Ken je de nieuwste winkelspot 'What is hip' bijvoorbeeld al? Of The Urbanista Shop in het Hekelstraatje? Allebei winkels waar ik graag kom. Net als WAAR trouwens, een cadeauwinkel voor duurzame producten.

 

3. Tientallen warme hotspots

In de winter maakt het allemaal een tikkie minder uit of je nu een strak figuur hebt of niet. Lekker genieten van die kerstkoekjes en glühwein! En daarnaast barst Alkmaar van de fijne restaurants, eetcafés, koffietenten, brasseries en lunchgelegenheden. Vaak minstens zo comfortabel als je eigen woonkamer en in ieder geval heerlijk warm!

Zelf ga ik graag naar Roast en ECHT voor een goede cappuccino, maar er zijn natuurlijk nog tientallen andere leuke tentjes.

En er is meer...

4. Bezoek de Grote Kerk

In de sfeervolle ambiance van de Grote Kerk staat er ook de komende maanden genoeg op het programma. Zo heb ik al een kaartje bemachtigd voor 'Scrooge', de kerstmusical die van 13 t/m 26 december in de kerk speelt, vindt er op 16 januari een groot schaaktoernooi plaats in verband met het TATA Steel Chess Tournament in Theater De Vest en strijkt op 21 januari het wereldberoemde TEDx neer in de kerk.
 

5. Schaatsen

Het moet er even flink voor vriezen, maar als Koning Winter goed z'n best doet, is er niets zo fantastisch als schaatsen over de Alkmaarse grachten of sleeën op het Bolwerk. Ik heb m'n schaatsen al klaar liggen! 

En ongeacht of het nu genoeg vriest of niet, een uurtje schaatsen op IJsbaan De Meent Bauerfeind staat sowieso garant voor een paar rode wangen. En met een kop warme chocomelk (met slagroom) toe, is je winterse uitje helemaal compleet!

6. Bezoek een van de musea

Het Stedelijk Museum, het biermuseum, het Hollands Kaasmuseum, het Beatlesmuseum en Museum In Het Houten Huis in De Rijp. Alkmaar heeft een paar fantastische musea binnen z'n gemeentegrenzen. Niet alleen voor toeristen, maar juist ook als je uit Alkmaar komt heel erg de moeite waard. Ik ben zelf afgelopen maand naar het Stedelijk Museum geweest, dat dit najaar in het teken staat van moderne kunst met een tentoonstelling over de grondlegger van de Bergense School: Piet van Wijngaerdt. Een aanrader!

7. Bezoek het theater of ga naar de film

Netflix is leuk, maar goed acteerwerk komt pas echt tot z'n recht in het theater. Wil je de grootste acteurs en musici van Nederland aan het werk zien? Dan moet je deze winter naar TAQA Theater De Vest. 

Wil je op een koude, regenachtige avond een filmpje pakken? In Overstad vind je zowel Bioscoop VUE als Filmhuis Alkmaar, waar je aan het juiste adres bent voor een fijne avond uit. Ik ben er zelf een paar keer per maand te vinden. Bohemian Rhapsody vond ik geweldig en ik ga nog naar Robin Hood. 

Benieuwd naar wat er nog meer te doen is?

Wil je elke maand een update over alle evenementen? Laat dan onderaan deze pagina je mailadres achter.

Volg je ons ook al op Facebook en Instagram?

Blijf up to date over alles wat er te doen is in Alkmaar!

Wij zullen je e-mail adres alleen gebruiken voor onze maandelijkse nieuwsbrief.