500 Jaar Grote Kerk

500 jarig bestaan Grote Kerk

De Grote Kerk in Alkmaar bestaat in 2018 alweer 500 jaar - een bijzondere mijlpaal. Het is een van de mooiste en belangrijkste historische plekken van Alkmaar. Je kunt er in de stad letterlijk en figuurlijk dan ook niet omheen. 

Vele bezoekers, bewoners en toeristen lopen hier elke week naar binnen. Dat is ook niet zo gek: de Grote Kerk is mooi van binnen en van buiten. Het 500-jarig bestaan van de Grote Kerk gaan we dan ook groots vieren, een jaar lang. 2018 wordt een jaar vol optredens, voorstellingen, tentoonstellingen en bijzondere evenementen.

Houd onze site in de gaten voor het feestelijke jubileumprogramma dit jaar in de Grote Kerk.

Grote kerk viert 500-jarig bestaan met evenementen

Het is niet zomaar een jubileum: ‘500 jaar Grote Kerk Alkmaar’. Zoiets bijzonders vieren we het hele jaar groots in Alkmaar met allerlei evenementen. Sara Bletz is projectleider van dit bijzondere jubileumjaar. Alkmaar Prachtstad sprak haar over deze eervolle taak.

Stedelijk museum Alkmaar in het teken van jubileumjaar

Bewonder werken van Ruysdael & Saenredam én het Laurentiusaltaarstuk. Christi Klinkert is conservator van Stedelijk Museum Alkmaar. Alkmaar Prachtstad sprak Christi over haar werk en de bijzondere tentoonstellingen in het museum rondom het jubileumjaar in Alkmaar.

 

Start tentoonstelling Laurentiusaltaar

Dit bijzondere drieluik is in 1540 gemaakt door Maarten van Heemskerk. Helaas is het drieluik niet in Nederland te zien, omdat het is verkocht en in Zweden hangt. Maar er is goed nieuws. Twee delen van het drieluik komen tijdelijk 'terug naar huis'. Vanwege een scheur in het middelste deel is het niet mogelijk alle drie de delen over te laten komen. Het vervoer van de 6 meter hoge delen is bijzonder complex. Maar gelukkig is daar nu een passende oplossing voor gevonden en kunnen we straks een groot deel van dit kunstwerk in Alkmaar bewonderen. 

Het kunstwerk komt natuurlijk in de Grote Kerk te hangen. De tentoonstelling start op 20 april, en loopt een half jaar. 

 

De geschiedenis

De Grote Kerk, ook wel de Grote Sint Laurenskerk, is de grootste kerk van Noord-Holland Noord. En dus met recht, de Grote Kerk. De bouw van het 35-meter hoge gebouw heeft ruim 50 jaar in beslag genomen, en is in 1512 afgerond. Het heeft even geduurd, maar het resultaat is werkelijk prachtig.

De van oorsprong katholieke kerk is versierd met kunstwerken zoals de beroemde gewelfschildering ‘Het Laatste Oordeel’ van Van Oostsanen en schilderingen van Van Everdingen.

De Grote Sint Laurenskerk is een basiliek in de stijl van de Brabantse gotiek. De buitenmuren rusten op een fundering die op 2 a 3 meter hoogte ongeveer een meter breed zijn. En dan trapsgewijs steeds breder worden. Het is dus van oorsprong een katholiek gebouw, maar sinds de reformatie in 1573 werd de kerk het centrum van de protestantse eredienst. 

Blijf up to date over alles wat er te doen is in Alkmaar!

Wij zullen je e-mail adres alleen gebruiken voor onze maandelijkse nieuwsbrief.