Hang de vlaggen uit: 2018 is jubileumjaar in Alkmaar

2018 is een bijzonder feestelijk jaar voor Alkmaar: de Grote Kerk bestaat 500 jaar, het Kaasdragersgilde 425 jaar en het lekkerste museum van Nederland - ook wel het Hollands Kaasmuseum - bestaat 35 jaar. 

Allemaal belangrijke en prachtige plekken in Alkmaar waar we trots op zijn. En natuurlijk laten we al die jubilea niet onopgemerkt voorbijgaan: houd voor meer details over alle evenementen rondom deze feestelijkheden onze website en social mediakanalen goed in de gaten.

500 jaar Grote Kerk - een bijzondere mijlpaal

Al meer dan 500 jaar steekt ze met kop en schouders boven de stad uit. Ze heeft de stad zien veranderen en is meer dan beeldbepalend: de Grote Kerk, - ook wel de Grote Sint Laurenskerk - in Alkmaar. Dit jaar bestaat de Grote Kerk 500 jaar - een mijlpaal die we een jaar lang grootst gaan vieren met een bijzondere aftrap op vrijdag 16 februari om 19.00 uur.

Say cheese: 425 jaar Kaasdragersgilde

Kaas speelt een hele belangrijke rol in Alkmaar. Al sinds 1365 wordt er op het Waagplein kaas gewogen en verhandeld. Alkmaar is een van de belangrijkste exporteurs van kaas en de Kaasmarkt heeft daarmee een belangrijke rol in de ontwikkeling van de stad gespeeld.

Alkmaarders zijn trots op kaas en noemen zichzelf ook wel gekscherend 'kaaskoppen'. Maar: geen Kaasmarkt zonder de Kaasdragers. Een eeuwenoud beroep, vol traditie en mooie gebruiken. Binnen een gilde zorg je voor elkaar, in voor- en tegnespoed, maar is er ook veel aandacht voor scholing, opleiding en vakmanschap. 

Dit jaar bestaat het Kaasdragersgilde in Alkmaar precies 425 jaar, om precies te zijn op 17 juni 2018. Een hele bijzondere mijlpaal die we natuurlijk groots gaan vieren in de stad.

 

35 jaar Kaasmuseum - feest op het Waagplein

Wil jij weten hoe en wanneer de eerste kazen in Nederland zijn gemaakt? Maak kennis met de wereld van kaas en kom langs in het Kaasmuseum! Je vindt het museum op een prachtige plek: bovenin het monumentale Waaggebouw - midden in het centrum van Alkmaar. Vanuit het museum heb je een prachtig uitzicht over de stad - in het bijzonder het Waagplein waar zomers ook de Kaasmarkt plaatsviindt. 

Dit jaar bestaat het museum precies 35 jaar en dat is natuurlijk reden voor een mooi feest.

Blijf up to date over alles wat er te doen is in Alkmaar!

Wij zullen je e-mail adres alleen gebruiken voor onze maandelijkse nieuwsbrief.