Bereikbaarheid en Parkeren

Een dagje Alkmaar met de auto of het openbaar vervoer? Hieronder vind je meer informatie over (gratis) parkeren in Alkmaar, routes en fietsenstallingen.

Parkeren

Parkeren in Alkmaar is makkelijk! Als je in Alkmaar aangekomen bent, volg je de (digitale) borden die je doorverwijzen naar beschikbare parkeergelegenheid in één van de gemeentelijke parkeergarages. Op deze borden zie je hoeveel plek er nog is in de garages.
 
Parkeergarages Alkmaar
Singelgarage (westelijk deel centrum)
Karperton parkeergarage (noordelijk deel centrum)
Kanaalschiereiland parkeergarage (Overstad)
De Vest parkeergarage (bij Theater De Vest/Paardenmarkt)
Kazerne parkeergarage (bovenop de brandweerkazerne)
Schelphoek parkeergarage (oostelijk deel centrum, makkelijk aanrijdbaar vanuit richting Haarlem/Amsterdam).
De Kwakel parkeergarage (Overstad)
Parkeergarage Grote Kerk (westelijk deel centrum)
Kijk hier voor meer informatie over parkeergarages en tarieven in Alkmaar. 
 
Parkeergarage Noorderarcade Alkmaar
Onder het winkelcentrum Noorderarcade is het mogelijk de auto te parkeren in een niet-gemeentelijke parkeergarage. Tarieven en openingstijden zijn daardoor anders dan in de hierboven genoemde garages.
 
Parcade Overstad Alkmaar
In Alkmaar Overstad, waar de grote(re) meubelzaken en nieuwe bioscoop zijn gevestigd, is een parkeerterrein Parcade waar u voor € 0,65 p/u of de gehele dag voor € 3,20 kunt parkeren. Vanaf de Parcade is het ongeveer 5 minuten lopen naar het centrum. Camper parkeren in Alkmaar? Dat kan ook op de Parcade.
 
P+R Terreinen: gratis parkeren in Alkmaar
- P+R Terrein Keesomstraat (Oudorp, zijstraat Edisonweg)
Gratis parkeren* en met de lijnbus (normaal tarief) naar het centrum (Kanaalkade)
Vertrek elke 10 minuten
- P+R Terrein Bergermeer (Robonsbosweg naast camping Alkmaar)
Gratis parkeren* en met de lijnbus (normaal tarief) t/o Hogeschool InHolland naar het centrum (Kanaalkade)
Vertrek 2x in het uur

Belparkeren (mobiel parkeren) in Alkmaar

Je kunt in Alkmaar gemakkelijk parkeren door middel van belparkeren (ookwel mobiel parkeren). Dit betekent dat je het parkeren betaalt met je mobiele telefoon en geen kleingeld meer op zak hoeft te hebben. Met belparkeren betaal je snel en veilig. Je betaalt namelijk voor de exacte parkeertijd. Bovendien betaal je het reguliere straattarief.

Hoe werkt het?
Je meldt je aan bij een provider voor belparkeren (zie lijstje hieronder). Zodra je je auto hebt geparkeerd stuur je de locatiecode naar de provider. Hiermee start de parkeertijd. De locatiecode is een nummer van vijf cijfers. Je vindt het op de bebording bij de parkeerautomaat. Zodra je weer vertrekt uit Alkmaar log je uit om je parkeertijd te beëindigen. De betaling van het parkeergeld stopt dan direct.

Biedt je provider een app aan? Dan kun je ook daarmee gemakelijk de parkeertijd starten en beëindigen. Bij belparkeren gaat alles op basis van het kenteken. Er hoeft geen kaart van de provider in je auto te liggen.

Direct aanmelden voor belparkeren
Alkmaar werkt niet met een vaste provider voor belparkeren. Je bent dus vrij te kiezen uit de providers die hier op de markt zijn. Om te kunnen belparkeren dien je jezelf wel bij een provider inschrijven. 

Hieronder staan de mogelijke providers: 
My order 
Parkmobile
Park-line 
SMS-parking 
Sunhill-technologies 
Yellowbrick

Met de fiets naar Alkmaar

Gratis fietsenstalling Canadaplein
Een grote fietsenstalling vind je onder het Canadaplein in Alkmaar. Hier parkeer je gratis je fiets.

Gratis fietsenstalling Ridderstraat
Ook aan de Ridderstraat is een gratis fietsenstalling.

Fietsenstalling Station Alkmaar 
Het vernieuwde Centraal Station biedt ook een (overdekte) fietsenstalling.

Fietsverhuur Alkmaar
Snel de binnenstad van Alkmaar verkennen? Of wil je vanuit Alkmaar een mooie fietstocht richting strand en duinen maken? Op het Alkmaarse centraal station zijn bij Fietspoint Stoop fietsen te huur voor € 7,50 per dag. (Reserveren is niet nodig, wel is legitimatie verplicht.) Ook bij de Kraak Actief aan het pittoreske grachtje Het Verdronkenoord zijn fietsen te huur, hier voor € 8,50 per dag. Op de site van Dutch Rental Bikes vind je nog meer fiets-verhuurmogelijkheden.

Route & OV

Route naar Alkmaar, met de auto
Alkmaar is vanuit de richting Haarlem en Amsterdam uitstekend bereikbaar via de A9. Vanuit de richting Den Helder bereik je Alkmaar via de N9. En vanuit de richting Leeuwarden volg je de afslag Middenmeer en houd je Alkmaar aan.

Naar Alkmaar met het openbaar vervoer
Met de trein naar Alkmaar? Vanuit Amsterdam is het slechts 40 minuten met de trein en er vertrekken 5 treinen per uur naar Alkmaar. Voor de binnenstad stap je uit op Alkmaar Centraal. Het NS station ligt op ongeveer 5 minuten loopafstand van het centrum.

Met de bus naar Alkmaar
Vanuit vele dorpen en steden in Noord-Holland en Friesland vertrekken er bussen naar het Alkmaarse busstation, dat naast het treinstation Alkmaar Centraal ligt. De Stadsbussen stoppen op een groot aantal punten in en bij de binnenstad, o.a. op de Kanaalkade en de Laat.

 

* Ontbreekt hier informatie? mail het naar ika@alkmaarprachtstad.nl.