Zomeravond Orgelconcert door Wolfgang Zerer

Het Alkmaarse Van Covelens-orgel bezit een speciale stemming die de oude muziek een bijzondere uitdrukking verleent. De internationaal gelouterde concertorganist Wolfgang Zerer uit Hamburg koos de in de 17de eeuw veel gebruikte toonladder ‘ut re mi fa sol la’, ook wel hexachord genoemd, als thema voor het zomeravondconcert op woensdag 19 juli.

De werken van Froberger en Frescobaldi op deze toonreeks demonstreren hun meesterlijke variatiekunst. Zerer laat zowel hoogtepunten horen uit de Habsburgse hofcultuur als uit de in de 17de eeuw in Lübeck en Amsterdam ontstane stadscultuur. Met de muziek van Muffat en Couperin op het grote orgel wordt de Franse stijl gepresenteerd, die in de 18de eeuw langzaam maar zeker ook in Duitsland in de mode kwam. In Bach’s Präludium en fuga in C wordt het hexachord uitgebreid tot de ons bekende toonladder, een feestelijke en swingende afsluiting van deze muzikale reis door Europa!

Wolfgang Zerer kreeg zijn eerste orgellessen van Walther Schuster, de organist van de kathedraal van Passau. In 1980 begon hij zijn studie aan de Hogeschool voor muziek en podiumkunsten in Wenen: orgel bij Michael Radulescu, orkestdirectie bij Karl Österreicher en later klavecimbel en kerkmuziek bij Gordon Murray.Hij studeerde 2 jaar klavecimbel bij Ton Koopman in Amsterdam en kerkmuziek in Stuttgart (orgel bij Ludger Lohmann). De organist won prijzen in diverse wedstrijden, waaronder in 1982 in Brugge en in 1983 in Innsbruck. Wolfgang Zerer heeft bijna overal in Europa, Israël, Noord en Zuid-Amerika, Japan, Zuid-Korea en China concerten en masterclasses gegeven.

Het zomeravondconcert van Wolfgang Zerer is te beluisteren op woensdagavond 19 juli van 20.15 - 22.00 uur in de Grote Kerk Alkmaar. De toegangsprijs bedraagt € 8 (Houders CJP en Vrienden van de Grote Sint Laurenskerk betalen € 7). Kijk voor alle informatie en kaartverkoop op www.grotekerkalkmaar.nl.

In de maanden juli en augustus verzorgen vakorganisten elke vrijdag om 12.00 uur en 13.00 uur gratis toegankelijke kaasmarktconcerten. De concerten duren een half uur en worden uitgevoerd op het koororgel uit 1511 van Jan van Covelens en het grote van Hagerbeer/Schnitger-orgel. Op vrijdag 21 juli worden de orgels bespeeld door organiste Una Cintina.

 

Aanmelden nieuwsbrief